UPDATE 23:30 - Rusia avertizează Ucraina și Occidentul și transmite că NATO se va implica din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina. Declarațiile aparțin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict. Acestea nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a definit ca fiind demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei atunci când a anunţat începerea operațiunii militare la 24 februarie 2022”, a spus Dmitri Peskov.
UPDATE 22:00 - Forțele Aeriene au publicat imagini cu operațiunile de apărare aeriană din 22 noiembrie prin care 14 drone Shahed au fost distruse.
Footage of air defense combat operations on Nov. 22 was shown by the Air Force
— NEXTA (@nexta_tv) November 23, 2023
It is reported that all 14 Shahed drones were destroyed. pic.twitter.com/5e0G3zENMR
UPDATE 20:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul a trei țări, printre care și România, pentru electricitate, după ce Ucraina a fost extrem de afectată de bombardamentele rușilor. Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunțat că se confruntă cu o situație extrem de dificilă din cauza bombardamentelor rusești. Ca urmare a acestor atacuri, rețeaua electrică din Ucraina a suferit daune semnificative, obligând țara să recurgă la importul de electricitate.
UPDATE 13:00 - Ucraina nu a ajuns la un impas în războiul său cu Rusia pentru că Occidentul poate ajuta Kievul „punând încă cinci regine pe tablă", potrivit unui influent istoric al Europei de Est.
Timothy Snyder, profesor la Yale, a susținut că menținerea unor niveluri ridicate de ajutor militar ar putea permite Ucrainei să învingă, el reacționând astfel la un interviu recent acordat de comandantul militar suprem al Kievului, generalul Valerii Zalujnîi, care a sugerat că războiul se află într-un impas.
„Urăsc analogia cu impasul, deoarece războiul nu este un joc de șah. La șah, există doar atât de multe piese pe tablă, iar motivul pentru care ajungi în impas este că piesele tale ajung într-un anumit aranjament."", a declarat Snyder într-un interviu acordat The Guardian.
Cu toate acestea, războiul nu seamănă cu șahul - a argumentat istoricul - deoarece cantitatea de resurse sau de armament disponibilă pentru fiecare parte nu este limitată. „Motivul pentru care urăsc analogia cu impasul este că sugerează că nu putem să mai aruncăm încă cinci regine pe tabla de joc a ucrainenilor și că o putem face oricând", a explicat Snyder.
UPDATE 12:00 - Evaluarea ministerului britanic al apărării de joi:
La data de 14 noiembrie 2023, câțiva veterani Wagner au primit documente oficiale prin care sunt identificați drept veterani de război. Aceasta a fost prima oară când membrii Wagner au fost recunoscuți oficial drept veterani.
Ministerul rus al Apărării a stabilit un nou sistem care permite veteranilor Wagner să primească documente prin care sunt declarați drept vetrani și primesc beneficiile acestora.
Grupul Wagner a fost recent încorporat în structura de comandă a Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia). Foarte probabil că noua evoluție semnalează reabilitarea unor elemente Wagner de către administrația rusă.
Informațiile vin după o lungă perioadă de incertitudine cu privire la modul în care administrația va privi luptătorii Wagner în urma revoltei Grupării și a „Marșului pentru justiție" eșuat din iunie 2023.
Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că au avut loc mai puține atacuri terestre și mai puține lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraș cu o populație de aproximativ 32.000 de locuitori dinainte de război, care se află sub atac rusesc de mai bine de o lună. În Avdiivka au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori.
Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Coridorul nostru de export din Marea Neagră continuă să funcționeze și să ofere rezultate excelente. Aproape 5,5 milioane de tone de mărfuri au fost deja trimise în Africa, Asia și Europa. Le mulțumesc tuturor celor care apără securitatea Mării Negre și lucrează în porturile noastre”.