UPDATE 00.00 - Armata ucraineană respinge afirmația Rusiei că a ocupat un sat în sudul regiunii Herson
Armata ucraineană a respins marți o declarație a ministrului rus al apărării potrivit căreia forțele Moscovei au obținut controlul total asupra satului Krinki, situat pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, potrivit Reuters.
O declarație pe Telegram a districtului de sud al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești nu au făcut niciun progres pe malul estic și că declarația ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, este o „falsificare a faptelor”.
UPDATE 23.00 - Putin susține că „se opune categoric” armelor nucleare în spațiu
Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Moscova se opune „categoric” desfășurării de arme nucleare în spațiu, după ce Washingtonul a acuzat Rusia de dezvoltarea unei astfel de arme antisatelit, potrivit AFP.
UPDATE 22.00 - Moartea lui Navalnîi: UE îl convoacă la Bruxelles pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei
Uniunea Europeană l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a-și exprima „indignarea” față de moartea în închisoare a opozantului Alexeï Navalnîi, a anunțat marți serviciul diplomatic al UE, potrivit AFP.
„UE și-a exprimat indignarea față de moartea opozantului Navalnîi, pentru care președintele Putin și autoritățile ruse sunt responsabile în ultimă instanță”, a adăugat acesta.
UPDATE 20:21 - Armata rusă va continua înaintarea către interiorul Ucrainei, după ce a cucerit Avdiivka, a indicat Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka, o redută puternic fortificată a armatei ucrainene şi de unde aceasta din urmă, potrivit liderului de la Kremlin, s-a retras haotic, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.
Într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, retransmisă de mass-media, Putin a susţinut că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka abia după ce acestea au început să fugă în dezordine, lăsând în urmă soldaţi răniţi care acum sunt prizonieri, asigurând că aceştia vor fi trataţi de Rusia "respectând strict convenţiile internaţionale (...), în condiţii demne".
Însă Ucraina a cerut mai devreme Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU să investigheze ca posibilă crimă de război o presupusă execuţie a şase soldaţi ucraineni răniţi care ar fi fost ucişi de trupele ruse în timp ce negociau cu acestea predarea.
"În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!", i-a indicat Putin ministrului Şoigu. "Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii", a mai ordonat preşedintele rus.
UPDATE 19.30 - Putin ironizează „fuga haotică” a armatei ucrainene din Avdiivka
Președintele rus Vladimir Putin a ironizat marți „fuga haotică” a armatei ucrainene din orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, abandonat săptămâna trecută de forțele Kievului după luni de lupte.
„Această fugă haotică a avut loc chiar în momentul în care comandamentul forțelor armate ucrainene a dat ordinul de retragere, (...) a fost de fapt o fugă în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Putin la o întâlnire cu ministrul său al apărării, Serghei Șoigu.
UPDATE 18.00 - Preşedinţia italiană a grupului celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a anunţat marţi o reuniune prin videoconferinţă a liderilor acestor ţări dedicată Ucrainei, la care va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care va avea loc în 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la invazia rusă în Ucraina.
Reuniunea vine într-un context în care armata ucraineană, aflată în criză de muniţie şi care nu mai primeşte ajutor american din cauza blocajului din Congresul SUA, se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” pe front, mai menţionează guvernul italian, într-un comunicat în care a anunţat această reuniune la care vor participa şefii de stat şi de guvern din G7 (SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia), preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele ucrainean, scrie Agerpres, citând agențiile AFP și EFE.
UPDATE 17.30 - Kremlinul a respins marţi drept „grosiere şi nefondate” acuzațiile văduvei lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care a afirmat cu o zi în urmă că preşedintele Vladimir Putin a dat ordin ca soţul ei, principalul opozant al regimului rus, să fie ucis în închisoare, relatează AFP.
„Evident, acestea sunt acuzaţii grosolane şi total nefondate la adresa şefului statului rus, dar având în vedere că Iulia Navalnaia a rămas văduvă cu câteva zile în urmă, nu voi comenta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Vladimir Putin l-a ucis pe soţul meu, Alexei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Odată cu el, (Putin) a dorit să ne ucidă speranţa, libertatea, viitorul”, a afirmat luni Iulia Navalnaia într-un discurs video către ruşi, anunţând că va continua lupta răposatului ei soţ. Potrivit lui Peskov, Vladimir Putin nu a vizionat această declaraţie video a Iuliei Navalnaia.
UPDATE 14:10 - Cum arată orașul Avdiivka, după ce a fost cucerit de ruși. Moscova a făcute publice primele imagini
Din copaci au mai rămas doar cioturi înnegrite, casele sunt distruse și aproape fiecare clădire din Avdiivka poartă urmele războiului. Cu toate acestea, Rusia a publicat un reportaj oficial în care arată orașul din regiunea Donețk pe care susține că l-a „eliberat”, relatează Reuters.
Residents of Avdeevka thanked Russian soldiers 20-2-2024 residents of Avdiivka with whom Russian soldiers spoke noted that their rapid advance prevented Ukrainian militants from blowing up most of the surviving buildings in the city #Navalny #NATO #Ukraine #Zelensky #Gaza pic.twitter.com/kvPbPXhzJn
— Thomas Welschen (@TWelschen) February 20, 2024
Agenția Reuters notează că a putut confirma independent, bazându-se pe imagini realizate anterior din satelit, că filmarea publicată de ministerul rus al apărării a fost făcută în oraș.
UPDATE 13:00 - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat gradul special de general-colonel prim-directorului adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), Valeri Boiarinev, potrivit decretului prezidenţial publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului rus, informează marţi publicaţia The Moscow Times pe pagina sa web în limba rusă.
Oficialul FSIN a fost avansat la trei zile după moartea subită a opozantului Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară nr. 3 din districtul autonom Iamalo-Neneţk, dincolo de Cercul Polar.
UPDATE 11:10 - Suedia va dona Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (682 milioane de dolari), ce include transfer de echipamente şi noi fonduri pentru achiziţia de armamente, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Stockholm, potrivit Reuters preluat de Agerpres.
Acesta va fi cel de-al 15-lea pachet de ajutor şi cel mai substanţial de până acum al ţării scandinave pentru Ucraina, ridicând suma totală la circa 30 miliarde de coroane (2,89 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.
\"Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi nevoie\", a declarat ministrul apărării, Pal Jonson, într-o conferinţă de presă.
Noul pachet de asistenţă include muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de coroane, precum şi artilerie antiaeriană şi puşti fără recul.
Din acest pachet mai fac parte nave maritime de asalt şi alte nave, dar şi mine submarine şi drone submarine.
Tot în cadrul acestui pachet, Suedia alocă bani pentru achiziţia de material militar prin intermediul fondurilor pentru Ucraina, şi un miliard de coroane pentru cumpărarea a aproximativ zece blindate de luptă ce vor fi gata de livrare în 2026.
UPDATE 8:50 - Cum a reușit Medvedev să inflameze Palatului Élysée. Zvonul răspândit
Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să efectueze o vizită în Ucraina până la jumătatea lui martie, anunţă apăsat anturajul şefului statului francez, iritat după ce pe reţele de socializare ruseşti a fost lansat un zvon cu privire la un plan de asasinat în timpul acestei vizite, relatează AFP preluat de News.ro.
”Nu s-a pus niciodată problema securităţii în calendarul vizitei. Această problemă nu s-a pus niciodată”, dă asigurări AFP anturajul lui Macron.
Potrivit unui înregistrări video atribuite France 24, distribuită pe reţele de socializare ruseşti - denunţată drept un ”fake” de postul francez -, Emmanuel Macron şi-ar fi anulat vizita după ce ”serviciile secrete franceze” au descoperit un plan de ”asasinare” a şefului statului francez.
Ulterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a ironizat această vizită pe care Emmanuel macton a anunţat-o mai întâi în februarie, iar apoi până la jumătatea lui martie.
”Macron pare că a fost atât de speriat de un (plan de) asasinat real sau presupus (...), încât şi-a anulat vizita”, îl atacă Medvedev în mod direct pe Macron.
UPDATE 6:27 - Canada va dona Ucrainei peste 800 de drone SkyRangers, echipate cu sisteme de navigație autonome și care pot transporta încărcături utile, inclusiv muniție, de până la 3,5 kilograme. Sunt concepute pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.
UPDATE 5:10 - Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Franţa după moartea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.
"Am solicitat convocarea ambasadorului rus astăzi la orele 18.30" (ora Parisului, 17.30 GMT), a anunţat el în timpul unei vizite în Argentina, estimând că "regimul lui Vladimir Putin şi-a arătat încă o dată adevărata natură".
O sursă diplomatică a declarat pentru AFP că ambasadorul Rusiei a fost primit la ora indicată.
Madrid, Stockholm, Berlin, Haga şi Oslo au anunţat, de asemenea, luni că l-au convocat pe ambasadorul rus la post în ţara lor.
UPDATE 4:20 - Ministerul norvegian de externe a anunţat luni seară că l-a convocat pe ambasadorul rus după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.
În cadrul acestei întrevederi, Norvegia îşi va exprima punctul de vedere cu privire la responsabilitatea autorităţilor ruse în acest deces şi pentru a facilita o anchetă transparentă", potrivit acestui comunicat, care precizează că întâlnirea va avea loc foarte curând.