UPDATE 00.00 - Franța vrea să expulzeze unsprezece ruși pentru radicalizare islamistă
Franța dorește să expulzeze unsprezece ruși aflați în cercetare pentru radicalizare islamistă și considerați „activi” și „periculoși”, a anunțat marți Ministerul de Interne, la patru zile după ce un cetățean rus a ucis un profesor în nordul țării, potrivit AFP.
„Astăzi, există șaizeci de ruși pe lista persoanelor radicalizate, active, (...), periculoase” și cărora li s-au retras permisele de ședere, potrivit ministerului. Dintre aceștia, patruzeci sunt „în închisoare” și „unsprezece ar putea fi expulzați”, potrivit Ministerului de Interne, care nu a precizat dacă printre ei se află și membri ai familiei atacatorului.
UPDATE 22.00 - Vladimir Putin nu are rivali, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în perspectiva alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna martie a anului viitor.
UPDATE 19:35 - Zelenski confirmă că armata ucraineană a lovit rușii cu rachete americane cu rază lungă de acţiune Ucraina a lansat marţi asupra aerodromurilor militare rusești de lângă orașele ocupate Luhansk și Berdiansk rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune pe care Washingtonul le-a trimis în secret în ultimele săptămâni, a relatat Politico, citând surse militare. Informația privind utilizarea ATACMS a fost confirmată de președintele ucraineană Volodimir Zelenski, care a mulțumit SUA.
UPDATE 18:50 - Un cablu de telecomunicații care leagă Suedia de Estonia a fost avariat, a anunțat marți ministrul suedez al apărării civile.
Carl-Oskar Bohlin a declarat că incidentul pare să fi avut loc în același timp cu deteriorarea, la 8 octombrie, a unei conducte submarine de gaz și a unui cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia.
UPDATE 16:00 Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru „reconstruirea şi modernizarea\"\" ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, informează AFP.
Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit „Instrumentul pentru Ucraina", potrivit Agerpres.
UPDATE 15:30 - Loviturile ucrainene de peste noapte asupra aerodromurilor militare rusești din zonele ocupate din Lugansk și Berdiansk au distrus nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții, au raportat Forțele pentru Operațiuni Speciale.
Atacurile au lovit, de asemenea, pistele de aterizare ale aerodromurilor și „echipamente speciale" depozitate în incinta acestora, a precizat armata ucraineană, fără a detalia natura acestor echipamente.
Zeci militari ruși au fost uciși și răniți în urma operațiunii, potrivit potrivit sursei citate, care a adăugat că „însă sunt scoase cadavre de sub dărâmături”. (Kyiv Independent)
UPDATE 14:30 - Vladimir Putin s-a întâlnit cu Viktor Orban la Beijing și s-a bucurat că mai are „schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”.
UPDATE 14:00 - Peskov: Putin n-are concurent la conducerea Rusiei. Liderul de la Kremlins e află de un sfert de secol la putere
Preşedintele rus Vladimir Putin, care se află de 25 de ani la putere, nu are niciun concurent credibil care să-i conteste puterea, anunţă, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în pofida faptului că Vladimir Putin nu şi-a anunţat candidatura la un nou mandat, în contextul în care Moscova lansează pregătiri în vederea alegerilor prezidenţiale prevăzute în martie, relatează AFP conform News.ro.
Camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, urmează să stabilească - în decembrie - data vitoarelor alegeri prezidenţiale, care ar urma să aibă loc la 17 martie, scrie presa rusă.
UPDATE 11:00 - Navele care au transportat masiv în Rusia armamentul furnizat de Coreea de Nord, identificate de sateliții occidentali
Rusia a primit muniție pentru războiul împotriva Ucrainei din Coreea de Nord. Rachetele coreene au fost transportate în Rusia de navele rusești „Angara” și „Maria”, supuse sancțiunilor,, scrie New York Times pe 16 octombrie.
Navele rusești conectate la rețelele militare de transport au preluat în mod repetat mărfuri din Coreea de Nord și au livrat-o într-un port militar rus în ultimele două luni, potrivit unor noi imagini din satelit care oferă cea mai clară dovadă că Phenianul ajută Moscova în războiul cu Ucraina.
UPDATE 10:20 - Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 14 tancuri, 10 de alte blindate, 26 de tunuri, 22 diferite vehicule și 1 echipament special.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of Oct. 17, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/dAFNaEuKUT
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) October 17, 2023
UPDATE 8:45 - ISW: Forțele ruse obțin ceva teren lângă Avdiivka
Institutul pentru Studiul Războiului a raportat, pe baza imaginilor de geolocalizare, că trupele ruse au avansat la trei kilometri sud de orașul ucrainean Avdiivka, deși ritmul atacului a încetinit.
UPDATE 7:10 - În această săptămână, China primeşte reprezentanţi din 130 de ţări pentru un forum al proiectului istoric al preşedintelui Xi, Iniţiativa "Belt and Road", pe care Beijingul îl foloseşte pentru a-şi extinde influenţa globală. Putin se află în fruntea listei de invitaţi, liderul rus aflându-se în prima sa călătorie la o mare putere globală de când invazia din Ucraina a aruncat regimul său în izolare internaţională. Avionul său a aterizat în China cu puţin înainte de ora 09:30, potrivit AFP. El urmează să se întâlnească miercuri cu Xi pentru discuţii, a precizat Kremlinul.
"În timpul discuţiilor, o atenţie specială va fi acordată problemelor internaţionale şi regionale", a precizat acesta, fără a oferi detalii. Putin are misiunea de a consolida relaţia deja puternică cu vecinul său comunist, deşi Moscova este din ce în ce mai mult partenerul junior. Experţii se aşteaptă la puţine surprize majore în timpul vizitei liderului rus în China, considerând întâlnirea mai degrabă un gest simbolic de susţinere a Moscovei.
"Rusia este conştientă de faptul că China nu doreşte să semneze acorduri cu mare publicitate", a declarat pentru AFP Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a declarat pentru AFP. "China deţine toate cărţile", a spus el. Kremlinul a precizat că cei doi lideri se vor întâlni miercuri "în marja" forumului BRI.
Iar titlurile de pe prima pagină a ziarelor mondiale vor fi dominate de războiul dintre Israel şi organizaţia militantă palestiniană Hamas. Israelul a declarat război grupării islamiste după ce valuri de luptători Hamas au străpuns frontiera puternic fortificată cu Gaza la 7 octombrie, împuşcând, înjunghiind şi arzând în flăcări peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.
Peste un milion de oameni şi-au părăsit casele în scene de haos şi disperare, sub bombardamentele israeliene intense asupra Fâşiei Gaza, condusă de Hamas.
Potrivit autorităţilor palestiniene, bombardamentele israeliene au ucis aproximativ 2.750 de persoane în Gaza, în principal civili, şi au distrus cartiere întregi. Oficialii occidentali au criticat Beijingul pentru că nu a menţionat numele Hamas în declaraţiile privind conflictul dintre Israel şi Gaza.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat duminică cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a cerut Chinei să îşi folosească "influenţa" în Orientul Mijlociu pentru a face presiuni în favoarea calmului. China are o relaţie caldă cu Iranul, unde conducerea clericală susţine atât Hamas, cât şi Hezbollah, grup militant libanez care ar putea deschide un al doilea front împotriva Israelului. În acest an, China a intermediat o înţelegere între foştii duşmani regionali Iran şi Arabia Saudită.