UPDATE 00.00 - NATO va organiza anul viitor cel mai mare exercițiu militar axat pe apărare colectivă de după 1989, sub numele de cod „Steadfast Defender”, și care va reuni peste 40.000 de soldați, a anunțat cel mai înalt oficial militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer.
UPDATE 23.00 - Exercițiile navale anuale ale NATO, „mai realiste decât înainte” din cauza războiului din Ucraina
Astăzi, forțele occidentale au exersat, pentru prima dată, cum să răspundă la orice atac rusesc în regiune, în cadrul exercițiului naval anual al NATO din nordul Mării Baltice.
Dar în acest an, exercițiile s-au îndepărtat de scenariile artificiale și s-au apropiat de realitate, a declarat contraamiralul german Stephan Haisch. „Timp de mulți ani am avut un fel de scenariu artificial. În momentul de față, suntem puțin mai aproape de sensul realist, de geografie, de parteneri și de adversar”, a spus el.
UPDATE 18:20 - Ministrul spaniol al agriculturii a declarat luni că o interdicţie unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană, conform Reuters. Spania deţine preşedinţia Consiliului UE.
UPDATE 17:30 - Forțele ruse de securitate au anunțat că au arestat doi bărbați din Legiunea Libertatea Rusiei care ar fi plănuit să atace o clădire administrativă din Rostov, scrie agenția rusă de stat Tass, conform The Guardian.
Tass scrie, citând FSB, că „în timpul unei percheziții au fost găsite patru sticle de cocktail molotov, formulare de contracte completate pentru serviciul în forțele armate ale Ucrainei, precum și chestionare și declarații scrise de mână cu o poziție anti-rusă”.
UPDATE 16:00 - Uniunea Europeană se pregătește pentru o dispută cu privire la ceea ce ar trebui inclus în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni privind războiul Rusiei din Ucraina, relatează Bloomberg News.
Noile măsuri, care ar putea fi prezentate chiar luna viitoare, vor include probabil versiunea UE a viitoarei interdicții a G7 privind achizițiile de diamante rusești și, posibil, o propunere mult așteptată de a folosi profiturile generate de activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, potrivit unor surse familiare cu discuțiile.
UPDATE 14:20 - O serie de explozii au fost auzite la sediul autorităților locale instalate de Rusia în orașul Donețk din estul Ucrainei, potrivit RIA. Primarul instalat de ruși la conducerea orașului a spus pe Telegram că centrul orașului a fost atacat.
UPDATE 14:05 - Duminică, 17 septembrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de prealertă aeriană, începând cu ora 22.55, pentru zona de nord a județului Tulcea, aflată în proximitate, cu potențialul de a fi afectată de riscurile asociate acestei situații.
Forțele MApN au întărit prezența și continuă să implementeze măsurile necesare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.
UPDATE 11:40 - Ucraina revendică eliberarea a 7 kilometri pătraţi de teritoriu în ultima săptămână
Ucraina a revendicat, luni, eliberarea a 7 kilometri pătraţi de teritoriu în ultima săptămână în estul şi sudul ţării care se aflau sub controlul forţelor ruse, la mai bine de trei luni luni de la lansarea contraofensivei de către Kiev, relatează AFP.
Ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, a declarat că forţele ucrainene au recucerit doi kilometri pătraţi săptămâna trecută în zona Bahmut, mai ales satele Andriivka şi Klishchiivka.
În sud, armata ucraineană a recucerit 5,2 kilometri pătraţi de teritoriu.
În total, de la lansarea contraofensivei, Kievul a anunţat că a eliberat 51 de kilometri pătraţi în jurul Bahmut şi 261,7 de kilometri pătraţi în partea de sud a frontului.
UPDATE 10:22 - Aria de transmitere a mesajelor RO-ALERT în cazul atacurilor ruseşti cu drone asupra Ucrainei, extinsă. Care sunt noile zone vizate
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a extins aria de transmitere a mesajelor RO-ALERT pentru a preveni populaţia cu privire la pericolul căderii în localităţile din judeţul Tulcea a unor aparate de zbor de mici dimensiuni, și aici ne referim la drone, folosite de Rusia în atacurile asupra porturilor dunărene din Ucraina.
UPDATE 10:15 - Rusia anunţă că a doborât drone în Crimeea anexată şi în regiunile Moscova, Belgorod şi Voronej şi că a atins cu rachete un atelier de reparaţii de tancuri la Harkov
Ministerul rus al Apărării anunţă că a doborât mai multe drone ucrainene în Crimeea anexată şi în regiunile Moscova, Belgorod şi Voronej, situate în apropiere de Ucraina şi că un atelier de reparaţii de tancuri a fost atins de rachete relatează AFP.
”Drone au fost interceptate deasupra unor zone în vestul, sud-vestul şi estul Peninsulei Crimeea, districtelor Istra (vest) şi Domodedovo (sud) în regiunea Moscova, regiunilor Belgorod şi Voronej (sud-vest)”, a anunţat în noaptea de duminică spre luni, într-o postare pe Telegram, ministerul rus.
Trei drone au fost distruse duminică seara deasupra sud-vestului Crimeei, iar una în regiunea Belgorod, potrivit ministerului.
UPDATE 9:35 - O dronă de origine necunoscută și care, potrivit unor informații neconfirmate, ar fi avut un dispozitiv exploziv, a fost găsită pe costa bulgară a Mării Negre, la mai puțin de 50 de kilometri de Mangalia. Potrivit presei din țara vecină, dispozitivul ar fi fost descoperit întâmplător, în zona debarcaderului din Tyulenovo, scrie publicația Novinite.
O echipă specializată din cadrul Forțelor Navale va efectua recunoașterea și eliminarea obiectului găsit, a anunțat Ministerul Apărării.
UPDATE 7:40 - Ucraina a anunțat luni că a doborât 18 drone rusești și 17 rachete de croazieră care i-au atacat teritoriul în cursul nopții.
Rusia a lansat 24 de drone asupra regiunilor sudice ucrainene Odesa și Nikolaev în cursul nopții, au precizat forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram. Toate cele 17 rachete au fost distruse deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Poltava și Khmelnytskyi, a adăugat sursa citată.
UPDATE 07:35 - Presa ucraineană susține că exploziile raportate duminică în orașul Sevastopol din Crimeea ar fi fost provocate de o operațiune a forțelor Kievului, dar un oficial rus infirmă.
UPDATE 6.50 - Rusia a afirmat, în cursul nopţii de duminică spre luni, că a doborât mai multe drone ucrainene în Crimeea anexată, în regiunea Moscova, precum şi în Belgorod şi Voronej, aproape de Ucraina, notează AFP, citat de Agerpres.
Momente de panică în Tulcea, după un nou atac al rușilor în porturile de la granița cu Ucraina. Românii au fost avertizați toată noapte prin mesaje RO-Alert să stea la adăpost. Mai mulți locuitori din Tulcea au surprins exploziile puternice. Este al doilea atac pentru care sunt emise avertizări că există riscul de a cădea rămășițe de drone în teritoriul României.