UPDATE 23:20 - Adunarea Naţională franceză a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris şi Kiev
Adunarea Naţională franceză (camera inferioară a parlamentului) a acordat marţi seara un sprijin larg acordului de securitate dintre Paris şi Kiev, în pofida abţinerii extremei drepte şi a opoziţiei stângii radicale şi a comuniştilor, în cadrul unui vot simbolic, relatează AFP .
După îndelungi dezbateri, 372 de deputaţi au votat pentru şi 99 împotrivă, a anunţat la finalul votului preşedinta Adunării Naţionale, Yaël Braun-Pivet.
Ajutorul pentru Ucraina a devenit una din temele campaniei electorale, cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, în special după ieşirile publice ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care nu exclude trimiterea de trupe la sol şi nu doreşte să fie pusă ''nicio limită'' în sprijinul acordat Kievului.
Textul supus votului este acordul de securitate franco-ucrainean din 16 februarie. Încheiat pentru o perioadă de 10 ani, el include o consolidare a cooperării militare, în particular în domeniile artileriei şi apărării aeriene.
În 2024, Parisul promite să furnizeze ''sprijin suplimentar de până la trei miliarde de euro'', o finanţare ce ar putea provoca întrebări din partea opoziţiei, în contextul în care guvernul tocmai a anunţat tăieri bugetare în politicile naţionale.
UPDATE 22:50 - Vladimir Putin, o nouă declarație sfidătoare: "Rusia este o țară condusă direct de Dumnezeu"
Rusia este cu adevărat guvernată de Dumnezeu, dar există datorită popoarelor care o locuiesc, afirmă președintele rus Vladimir Putin, menționând că este de acord cu aforismul feldmareșalului rus din secolul al XVIII-lea Burchard Christoph Munnich, dar numai pe jumătate.
"Rusia este o țară care este condusă direct de Dumnezeu. Pentru că, dacă nu este așa, nu este clar cum de există", a reamintit șeful statului aforismul lui Minich.
"În prima parte, sunt de acord", a remarcat Putin. "În ceea ce privește a doua parte, experiența mea în poziția în care mă aflu astăzi sugerează că Rusia există datorită rușilor și celorlalte popoare care locuiesc pe acest teritoriu".
UPDATE 21.35 Rușii au bombardat orașul natal al lui Zelenski: O rachetă a lovit un bloc, sunt zeci de victime
Două persoane au murit și alte 30 au fost fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente dintr-un oraș din centrul Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit SkyNews.
Atacul asupra Kryvyi Rih a rănit grav cinci persoane și a rănit alte 25, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak.
UPDATE 20:00 - Ucraina recunoaşte dreptul postum la reproducere al militarilor căzuţi pe front
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat marţi o lege care le permite militarilor să-şi congeleze celulele reproducătoare astfel încât, în cazul decesului, să poată fi folosite pentru a avea urmaşi cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată, relatează agenţia EFE.
Legislativul de la Kiev a votat la sfârşitul anului trecut această lege care le permite militarilor bărbaţi şi femei să-şi congeleze gratuit celulele reproducătoare (sperma şi ovocitele) înainte de a pleca pe front în războiul cu Rusia.
Dar una dintre dispoziţii impunea totuşi distrugerea celulelor în caz de deces, permiţând utilizarea acestora prin tehnici de reproducere asistată doar dacă militarii sufereau răni ce la afectau capacitatea de reproducere.
În cele din urmă, forma finală a legii autorizează conservarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după deces, după care partenera soldatului sau partenerul femeii soldat va putea prelungi contra cost durata acestei stocări. Mai multe văduve ale militarilor ucraineni care şi-au congelat sperma înainte de a pleca pe front au cerut prin mai multe acţiuni publice acest amendament legislativ.
UPDATE 19:00 Rusia o convoacă pe ambasadoarea Elveţiei în legătură cu plata reparaţiilor pentru Ucraina din active ruseşti confiscate
Ministerul rus de Externe a convocat-o marţi pe ambasadoarea Elveţiei în legătură cu aprobarea de către parlamentul elveţian a unor moţiuni care autorizează guvernul să lucreze la o modalitate de a confisca şi transfera activele ruseşti pentru a finanţa reparaţiile pentru Ucraina, informează Reuters, transmite Agerpres.
UPDATE 17:00 - Statele Unite au anunțat o primă tranșă de ajutor pentru Ucraina
Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, primul de acest fel din acest an, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani, potrivit Sky News.
America nu a mai trimis asistență militară Ucrainei de luni de zile, după ce republicanii din Camera Reprezentanților au blocat un proiect de lege bipartizan al Senatului în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.
UPDATE 14:42 - Rușii au respins incursiuni ale voluntarilor pro ucraineni în teritoriul lor.
Rusia a anunţat că a folosit aviaţia, forţele de rachete şi artileria pentru a respinge atacurile.
Ministerul rus al Apărării a declarat că "formaţiuni teroriste" ucrainene susţinute de tancuri şi vehicule blindate de luptă au încercat să invadeze din trei direcţii separate regiunea rusă Belgorod în jurul orei 3 dimineaţa, ora Moscovei (02.00, ora României).
Alte patru atacuri ale unor "grupuri de sabotaj şi recunoaştere" ucrainene au fost respinse cinci ore mai târziu în regiunea rusă Kursk, a precizat ministerul rus. La rândul său, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoiţ, a confirmat atacul şi a anunţat că o persoană a fost uşor rănită, dar a negat că atacatorii ar fi "pătruns".
UPDATE 12:32 - Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina
”O posibilă trimitere de combatanţi în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este aliat NATO. În rest, dacă există înţelegeri bilaterale între un stat şi Ucraina, pe orice temă, atunci aceste chestiuni ţin strict de înţelegerea bilaterală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.
Şeful statului a menţionat că ”România nu va trimite combatanţi în Ucraina”.
”Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua. România este alături de Ucraina şi ucraineni şi vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie”, a completat Iohannis.
UPDATE 12:26 - Joe Biden îi primește pe liderii Poloniei pentru a-i asigura de angajamentul ferm al SUA față de Ucraina
Preşedintele american Joe Biden îi primeşte marţi la Casa Albă pe omologul său polonez Andrzej Duda şi pe premierul polonez Donald Tusk pentru a-i asigura de angajamentul ferm al SUA de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, relatează AFP.
Reuniunea are loc în contextul în care comunitatea de informaţii a SUA a avertizat luni într-un raport către Senatul american că "dinamica este pe cale să se schimbe din ce în ce mai mult în favoarea Moscovei" în acest război în care Ucraina continuă deocamdată să fie privată de ajutorul Statelor Unite, din cauza blocajului politic din Congres.
Joe Biden intenţionează să-şi reafirme în cadrul întâlnirii de marţi "angajamentul de neclintit pentru apărarea Ucrainei în faţa agresiunii brutale a Rusiei", a făcut cunoscut Casa Albă.
UPDATE 10:57 - Ucraina îl convoacă pe trimisul Vaticanului după apelul la negocieri cu Rusia lansat de Papa Francisc
Ucraina l-a convocat luni pe trimisul Vaticanului în ţară pentru a protesta faţă de declaraţiile papei Francisc care sâmbătă a îndemnat Kievul să aibă "curajul să ridice steagul alb şi să negocieze" cu Moscova, relatează AFP.
"Visvaldas Kulbokas a fost informat ca Ucraina este dezamăgită de cuvintele suveranului pontif privind +steagul alb+ şi necesitatea +de a da dovadă de curaj şi de a negocia+ cu agresorul", a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.
Diplomaţia ucraineană l-a acuzat pe papa că "legalizează dreptul celui mai puternic" şi îi încurajează "să ignore în continuare dreptul internaţional".
"Şeful Sfântului Scaun ar fi trebuit să trimită semnale comunităţii internaţionale despre necesitatea unirii imediate a forţelor pentru a asigura victoria binelui asupra răului şi să lanseze un apel agresorului, şi nu victimei", a subliniat Kievul.
UPDATE 10:17 - Zelenski: Sarcina comună a lumii este acum de a zădărnici această fantezie bolnavă a lui Putin, care ar avea timp să continue războiul
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zeleneski afirmă în mesajul către ţară că sarcina comună a lumii este acum de a zădărnici această fantezie bolnavă a lui Putin, care ar avea timp să continue războiul, arătând că poate că el va intensifica mobilizarea după imitaţia de "alegeri" acum în martie.
”Astăzi, cea mai mare parte a zilei a fost dedicată problemelor militare şi de război. Mai întâi, şedinţa Statului Major. Rapoarte detaliate pe fiecare direcţie a liniei noastre de front: de la Kupyansk până în regiunea Kherson.
Comandantul-şef, şeful Statului Major General, comandanţii direcţiilor, Ministerul Apărării”, transmite preşedintele Ucrainei. Volodimir Zelenski afirmă că tot luni comandantul-şef Syrskyi şi ministrul apărării Umerov au făcut un raport separat. ”Ei au vorbit despre situaţia actuală de pe front şi despre planificarea acţiunilor noastre. Astăzi am discutat, de asemenea, despre pregătirile pentru următoarea reuniune de la Ramstein şi despre punctele-cheie ale comunicării noastre cu partenerii în ceea ce priveşte armele şi muniţiile.
Şeful Serviciului de informaţii pentru apărare al Ucrainei, Budanov, a prezentat, de asemenea, un raport separat”, precizează Zelenski. Liderul ucrainean afirmă că au fost ridicate mai multe chestiuni.
” În primul rând, planurile militare ale Rusiei. Nu numai împotriva ţării noastre, ci şi împotriva altor naţiuni. Sarcina comună a lumii este acum de a zădărnici această fantezie bolnavă a lui Putin, care ar avea timp să continue războiul. Poate că el va intensifica mobilizarea după imitaţia de "alegeri" acum în martie. Mobilizarea ruşilor. Trebuie însă să limităm şi mai mult mobilizarea resurselor şi a finanţelor, strângând şi mai tare rămăşiţele legăturilor Rusiei cu lumea”, spune Zelenski.
”Aceasta este perioada de maximă concentrare, de maximă iniţiativă pentru a ne asigura că Ucraina este cea care determină un sfârşit just al acestui război. Noi putem rezista. Trebuie să învingem”, mai afirmă preşedintele Ucrainei.
UPDATE 8:35 - Atac masiv al Ucrainei asupra mai multor depozite de combustibil din Rusia
Un depozit de combustibil din Orel, un oraş rusesc situat la aproximativ 160 de kilometri de frontiera cu Ucraina, a fost atacat marţi devreme cu o dronă care a declanşat un incendiu, a anunţat guvernatorul regional, Andrei Klicikov, transmite AFP.
"O dronă s-a prăbuşit în Orel. Un complex de combustibil şi de energie a fost atacat. Serviciile speciale lucrează la faţa locului pentru stingerea incendiului. Nu sunt victime", a scris domnul Klîcikov pe contul său Telegram.
Oficialii ruși din regiunile Moscova, Kursk, Tula, Voronej, Belgorod și Nijni Novgorod au raportat atacuri cu drone peste noapte, susținând că cel puțin 25 de vehicule aeriene ucrainene ar fi fost interceptate. Totuși, rușii au recunoscut că s-au produs explozii la instalațiile petroliere din orașul Oriol (aproape de granița cu Ucraina), dar și la rafinăria Lukoil din Nijni Novgorod, oraș aflat pe Volga, la circa 400 de km est de Moscova și la peste 1.000 de km de granița cu Ucraina.
Oficialii ruși din regiunile Moscova, Kursk, Tula, Voronej, Belgorod și Nijni Novgorod au raportat atacuri cu drone peste noapte, susținând că cel puțin 25 de vehicule aeriene ucrainene ar fi fost interceptate. Totuși, rușii au recunoscut că s-au produs explozii la instalațiile petroliere din orașul Oriol (aproape de granița cu Ucraina), dar și la rafinăria Lukoil din Nijni Novgorod, oraș aflat pe Volga, la circa 400 de km est de Moscova și la peste 1.000 de km de granița cu Ucraina.
UPDATE 7:12 - Medvedev îl atacă din nou pe Macron, vulgar, în franceză, înaintea unei vizite a şefului statului francez la Kiev. ”Un laş zoologic”. ”Să ia mai multe perechi de chiloţi! Va mirosi foarte puternic”. ”Deja a defecat. Săraca Franţa!”
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev l-a atacat luni pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Ucraina ”în următoarele săptămâni”, într-un mesaj în franceză în care-l cataloghează drept un ”laş zoologic”, relatează BFMTV.
”Macron se pregăteşte să se ducă la Kiev? Dar este un laş zoologic!”, scrie pe X aliatul locatarului de la Kremlin, Vladimir Putin, un obişnuit al unor derapaje usturătoare.
Şeful statului francez a anunţat iniţial o vizită în Ucraina în februarie, după care a anunţat că aceasta urmează să aibă loc la jumătatea lui martie.
Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au ”convenit să rămână în contact strâns privind vizita preşedintelui Republicii (franceze) în Ucraina, care urmează să intervină în săptămânile următoare”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia franceză.
Dmitri Medvedev îi oferă sfaturi preşedintelui francez într-un limbaj vulgar.
”Orice-ar fi, recomand biroului său să ia mai multe perechi de chiloţi! Va mirosi foarte puternic”, scrie el.
”Am scris asta de dimineaţă şi n-am avut timp să public! Iar seara deja a defecat. Săraca Franţa!”, adaugă el.
Știre inițială
Rusia prezintă o lege care declară ilegală predarea către Ucraina a Peninsului Crimea în timpul URSS.
Deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită au prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal, un proiect de lege care declară ilegală predarea către Republica Sovietică Socialistă Ucraineană (RSS Ucraineană) a Crimeii în 1954, cu o săptămână înainte de împlinirea a zece ani de la anexarea peninsulei de către Federaţia Rusă, relatează EFE.
"A se declara ilegală decizia de a scoate regiunea Crimeea din cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR) şi de a o include în cadrul RSS Ucrainene în 1954", se arată în proiectul de lege publicat în baza de date a Dumei cu privire la scopul său.
De asemenea, deputaţii au denunţat faptul că această decizie a fost "adoptată prin intermediul unor acte normative lipsite de forţă juridică şi care au încălcat Constituţia RSFSR şi a Uniunii Sovietice" şi "nu corespund principiilor de bază ale statului de drept şi ale dreptului internaţional".
Este vorba de decizia luată de secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, care a aprobat transferul teritoriului în februarie 1954.