UPDATE 21:03 - Putin susţine că ştie „cu aproximaţie” unde ar pregăti Ucraina o bombă murdară.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze „cât mai repede posibil” instalaţiile nucleare ucrainene, acuzând din nou Kievul că pregăteşte folosirea unei bombe murdare în conflictul ruso-ucrainean, relatează agenţia EFE.
„Noi suntem favorabili (unei inspecţii a AIEA în Ucraina n.red). Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (ucrainenii n.red) lucrează la asta”, la pregătirea unei bombe murdare”, a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.
El a susţinut că ştie „cu aproximaţie” unde ucrainenii ar fabrica o astfel de bombă, care nu este o bombă atomică, dar conţine elemente radioactive. „Combustibilul nuclear uzat a fost uşor modificat. Tehnologia care există în Ucraina permite producerea unei asemenea bombe”, a mai susţinut Putin.
UPDATE 21:00 - SUA avertizează asupra unui răspuns „semnificativ” dacă Rusia lansează un atac nuclear.
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi "semnificativ" dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE.
"Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul", a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presa la Pentagon.
Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este "periculoasă şi iresponsabilă".
UPDATE 18:22 - Moscova nu va lăsa fără reacţie declaraţiile antiruseşti ale Chişinăului.
Rusia consemnează declaraţiile antiruseşti ale oficialităţilor din Republica Moldova şi nu le va lăsa fără reacţie, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată - în pagina sa electronică - de agenţia de stat rusă TASS.
"Urmărim cu îngrijorare cum evoluează situaţia din Republica Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, şi unde continuă acţiuni de protest la care participă mii de locuitori nemulţumiţi de politica conducerii ţării", a afirmat Maria Zaharova.
Potrivit ei, aceste evenimente sunt însoţite de o escaladare a retoricii antiruseşti - "la limita rusofobiei"- din partea oficialităţilor ţării.
UPDATE 16:30 - Ucraina a dezvăluit, joi, noua dronă SHARK de fabricație autohtonă, pe care a dezvoltat-o pentru a lucra în tandem cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite.
Ministerul ucrainean al Apărării subliniază într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter că este vorba de o dronă „complet ucraineană”, de la idee la producție, în timp ce Ukrspecsystems, compania care a creat aeronava fără pilot notează pe propria pagină că lucrul la acesta a început după 24 februarie, în condițiile invaziei pe scară largă a Rusiei.
A new SHARK drone was developed in Ukraine. This is a completely Ukrainian drone - from idea to production. Thanks to the highly reliable module, the UAV allows you to go deep into the enemy\"s rear up to 60 km and transmit accurate data to HIMARS🔥#Kherson pic.twitter.com/ngm43hh36x
— Ukraine-Russia war (@UkraineRussia2) October 27, 2022
UPDATE 15:40 - Kremlinul a acuzat joi Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia "la ordinul" Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la "un echilibru foarte, foarte dificil" între Kiev şi Moscova, informează France Presse.
UPDATE 15:15 - Evgheni Prigojin - șeful grupului de mercenari Wagner care este supranumit, totodată, și "bucătarul lui Putin" - le-a mulțumit românilor despre care pare să sugereze că ar lupta în gruparea paramilitară a Kremlinului, afirmând totodată că acesta are un număr „uriaș” de centre de recrutare într-o altă țară a Uniunii Europene.
UPDATE 13:20 - Noi bombardamente lansate de armata rusă în zona din jurul Kievului
Lovituri aeriene lansate de armata rusă au vizat, joi, zona din jurul capitalei Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene, relatează dpa.
O municipalitate a fost bombardată, a declarat guvernatorul Oleksii Kuleba pe Telegram, fără a preciza numele oraşului. Serviciile de salvare au fost dislocate la faţa locului, a adăugat el.
Unele dintre rachetele lansate au fost interceptate, a mai spus oficialul ucrainean.
Noile atacuri au survenit după ce sirenele de raid aerian s-au declanşat de patru ori miercuri la Kiev.
În sudul Ucrainei, armata rusă a lansat peste 20 de drone de luptă iraniene Shahed-136 în intervalul de două ore înainte de miezul nopţii, au anunţat joi forţele aeriene ucrainene.
Nouăsprezece drone au fost doborâte, majoritatea în regiunea Odesa, au precizat ele.
Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.
UPDATE 10.00 - Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea au afirmat că un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV) a fost folosit pentru a efectua un atac asupra centralei termoelectrice de la Balaklava în noaptea de 26-27 octombrie, transmite presa rusă, citată de cotidianul ucrainean Pravda.
UPDATE 09.00 - Trupele rusești s-au dezlănțuit în Ucraina și tras cu rachete către toate orașele importante din Ucraina. Atacurile au vizat obiective strategice din infrastructura critică a Ucrainei.
Rachetele rusești au lovit periferia orașului Zaporojie. S-a tras cu sisteme de rachete Smerch, iar autoritățile locale raportează că infrastructura a fost avariată.
De asemenea, A fost efectuat un atac cu drone asupra centralei termice Balaklava din Sevastopol.
UPDATE 8.59 - Moscova lansează noi amenințări, România fiind și ea vizată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a susținut că desfășurarea forțelor americane în apropierea granițelor țării sale, face ca "pericolul să fie mai mare" pentru ruși, iar Moscova îl va lua în considerare atunci când își va asigura propria securitate. Aluzia la țara noastră nu este o premieră, România fiind plasată pe lista „țărilor neprietenoase cu Rusia” încă din luna martie, la scurt timp de la debutul invaziei în Ucraina. Aceasta, deși trupele trupele americane dislocate în România au un rol strict defensiv.
UPDATE 08.00 - Douăsprezece rezervoare cu combustibili au fost avariate în orașul Șahtersk din Republica Populară Donețk (RPD) în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene, a declarat joi șeful regiunii Donețk, Vitaly Khotsenko, informează TASS.
„Douăsprezece rezervoare cu carburanți au fost lovite de un obuz în Șahtersk. Facem eforturi pentru a preveni impactul acestei situații de urgență asupra consumatorilor și pentru a preveni penuria de combustibil", a scris el pe canalul său de Telegram. "Nu vom precupeți niciun efort pentru a remedia situația.
UPDATE 07.00 - Forțele rusești au atacat regiunea Kiev. Guvernatorul Oleksiy Kuleba a raportat că forțele ruse au vizat una dintre comunitățile din regiunea Kiev.
Kuleba nu a dezvăluit locația atacului, dar a precizat că la fața locului au venit echipe de intervenție. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Kuleba.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că „lupte extrem de violente” au loc „în apropiere de Bakhmut”, un oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, care a fost o țintă prioritară a armatei ruse timp de luni de zile.
„Peste 70.000” de civili şi-ar fi părăsit locuinţele „într-o săptămână” în regiunea Herson din sudul Ucrainei, după ce autorităţile de ocupaţie au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit AFP, care îl citează pe liderul pro-rus al regiunii instalat de Moscova.
„Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea” de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă.
Autorităţile de ocupaţie din regiunea Herson au anunţat săptămâna trecută începerea evacuării civililor din zonă, în faţa avansării trupelor ucrainene.