UPDATE 23:20 - Departamentul de Stat al SUA spune că un al treilea american ar fi dispărut în Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a declarat că un al treilea american care a călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei a fost dat dispărut. Aceasta se adaugă celor doi americani dați dispăruți miercuri, relatează CNN. „Din păcate, nu știm toate detaliile acestui caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, la o conferință de presă. Price a spus că departamentul este în contact cu familiile celorlalți doi cetățeni americani capturați în Ucraina, precum și cu autoritățile ucrainene și cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii, dar că, în mod similar, nu au putut confirma informații conform cărora acești doi cetățeni au fost capturați.
UPDATE 22:30 - Depozitele ard la o fabrică chimică din regiunea Zaporoje. Un incendiu a izbucnit la o fabrică chimică din Polohy, pompierii localizează incendii într-un depozit de 600 de metri pătrați. „În această seară a avut loc un incendiu la uzina chimică „Coagulant” din orașul Polohy, regiunea Zaporozhye. Încă nu se știu date despre posibile victime. Situația este momentan sub control. Potrivit serviciilor de salvare, nu există niciun pericol pentru locuitorii regiunii.
UPDATE 21:00 - Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a declarat joi că nu există temei pentru a-i grația pe luptătorii străini condamnați la moarte de autoproclamatele tribunale din regiune. Termenul limită pentru primirea pedepsei cu moartea este începutul lunii iulie, a afirmat Denis Pușilin. El a mai precizat că ofensiva nu se va opri la granițele regiunii, ci ar trebui cucerită și Odesa.
UPDATE 20:00 - În Mariupol sistemul de alimentare cu apă este avariat - oamenii își spală lucrurile în bălți pe stradă. La Mariupol, oamenii spală lucruri pe stradă, unde pe asfalt s-au format bălți de apă din cauza apei deteriorate de bombardamente”, anunță consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.
UPDATE 19:45 - Serghei Lavrov consideră că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov consideră că se încearcă transformarea Republicii Moldova într-o „a doua Ucraină”, iar acest lucru este evident din abordarea „consumeristă” a actualei conduceri a ţării, relatează joi agenţia oficială de presă rusă TASS.
UPDATE 19:30 - În Ucraina, de la începutul invaziei rusești, 4.481 de civili au murit. Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 4.481 de decese și 5.565 de răniți la civili din Ucraina, de la declanșarea invaziei ruse. Din total, 1739 sunt bărbați, 1159 femei, 119 fete și 125 băieți, precum și 40 copii și 1299 adulți, al căror sex este încă necunoscut. În plus, au fost răniți 1.133 de bărbați, 788 de femei, 125 de fete, 164 de băieți, precum și 173 de copii și 3.182 de adulți de sex necunoscut.
UPDATE 18:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțar din nou atacul Rusiei asupra țării sale, afirmând că este un atac la adresa siguranței întregului continent. La finalul discuțiilor pe care le-a avut la Kiev cu președinții Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, precum și cu premierii Olaf Scholz și Mario Draghi, Zelenski le-a mulțumit acestora.
UPDATE 18:50 - Lovitură aeriană în Lysychansk: cadavrele a patru victime au fost recuperate din dărâmături. Armata invadatorilor ruși a lansat lovituri aeriene asupra Lisichansk și a lovit o clădire în care se ascundeau civili.
UPDATE 17:30 - Ambasadorul Rusiei în UE a amenințat că va opri complet Nord Stream. Vladimir Chizhov, a amenințat că va opri complet Nord Stream 1. El a făcut declarația la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF). Chizhov a dat vina pe compania germană Siemens pentru ceea ce se întâmplă, care a părăsit Rusia pe fondul sancțiunilor impuse pentru războiul rusesc din Ucraina. Ambasadorul a explicat că performanța Nord Stream este în scădere din cauza întârzierilor în repararea turbinelor. Potrivit lui Chizhov, Germania „ar putea deja să învețe cum să întrețină aceste unități pe teritoriul său”.
UPDATE 16:00 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un apropiat al lui Vladimir Putin, ia în derâdere prezența liderilor europeni la Kiev, spunând despre vizita lui Macron, Scholz si Draghi, pe care îi numește „iubitori de broaşte, cârnaţi şi spaghete" că este egală cu zero, potrivit dpa.
UPDATE 15:48 „Irpin în Ucraina. Am văzut orașul devastat și stigmatul barbarismului. Și eroismul, de asemenea, al ucrainenilor și ucrainenilor care au oprit armata rusă la coborârea asupra Kievului. Ucraina stă în picioare. Ea trebuie să poată să-l ridice”, a scris președintele francez, Emmanuel Macron pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 15:45 Guvernul francez solicită statutul de candidat la UE al Ucrainei.
Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, susține că Ucrainei ar trebui să i se acorde statutul de candidat la UE mult-discutat, subliniind că „perspectiva aderării (la blocul counitar - n.r.) face parte din sprijinul pe care trebuie să-l oferim Ucrainei”.
UPDATE 15:42 Deutsche Welle: Gazprom reduce livrările de gaz către Germania cu 60%, în doar două zile.
Gigantul rus a redus, pe 16 iunie, volumul livrărilor de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 de la un maxim zilnic de 100 de milioane de metri cubi la 67 de milioane de metri cubi.
Cu doar două zile în urmă, respectiv pe 14 iunie, Gazprom a redus maximul zilnic de la 167 de milioane de metri cubi la 100 de milioane de metri cubi. Anterior, Gazprom a fost acuzat de faptul că folosește, de fapt, reducerile de gaz ca metodă de șantaj a Europei și pentru a crește prețurile.
UPDATE 15:40 Emoții vizibile prin care au trecut Scholz, Macron și Draghi în Irpin.
Scholz: „Irpin, ca și Bucha, a devenit un simbol al cruzimii inimaginabile a războiului rusesc și al violenței fără sens”.
Macron: „Aici a avut loc un masacru și crime de război. Este un oraș eroic marcat de barbarie”.
Draghi: „Vom reconstrui totul”.
Emotions of Scholz, Macron and Draghi in #Irpin
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Scholz:"Irpin like Bucha has become a symbol of unimaginable cruelty of Russian war and senseless violence"
Macron:"There has been massacre and war crimes. It’s a heroic city marked by barbarism"
Draghi:"We\"ll rebuild everything" pic.twitter.com/Qunxcimt2W
UPDATE 15:30 Regatul Unit îl include pe Patriarhul Kirill al Rusiei pe listele de sancțiuni.
Sancțiunile includ înghețarea activelor în jurisdicția britanică, precum și interdicția de intrare în Marea Britanie.
Amintim că Patriarhul Kirill, pe numele său real Vladimir Mikhailovich Gundiaiev, a binecuvântat soldații lui Putin pentru războiul împotriva Ucrainei și a făcut în mod repetat declarații anti-ucrainene.
⚡️🇬🇧United Kingdom include Patriarch Kirill to the sanctions lists
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Sanctions include freezing of assets in British jurisdiction as well as #UK entry ban.
We remind that Gundyaev blessed Putin’s soldiers for the war against #Ukraine and repeatedly made anti-Ukrainian statements. pic.twitter.com/GA4l28obkz
UPDATE 15:15 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksei Reznikov, a spus că armele americane ar permite Ucrainei să recupereze teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea și Donbasul.
UPDATE 15:02 „O zi aglomerată. Întâlniri importante. Încântat să-l întâlnesc pe președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis la Kiev!”, a scris Volodimir Zeleski pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 14:48 Armele americane vor ajuta Ucraina să recupereze teritoriul ocupat de ruși, inclusiv Crimeea și Donbas, a declarat pentru CNN ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.
UPDATE 14:30 Rubla a ajuns mai puternică decât înainte de război. Chiar dacă majoritatea analiștilor preconizau că rubla o să se prăbușească după invazia trupelor lui Putin din Ucraina, moneda are acum cel mai bun curs din ultimii patru ani. Astfel, un dolar american a ajuns să valoreze 57 de ruble.
În ciuda pronosticurilor că rubla va continua să se prăbușească, dolarul american valorează acum 57 de ruble – cel mai bun curs de schimb din ultimii patru ani pentru moneda rusească. Profesorul de economie Kirill Shakhnov de la University of Surrey din Marea Britanie explică într-o analiză pentru publicația The Conversation cum a fost posibil acest lucru și ce înseamnă pe termen lung.
UPDATE 14:00 Guvernator: Un atac aerian rusesc a ucis cel puțin 3 persoane, iar alte 7 au fost rănite în Lysychansk, regiunea Luhansk.
Trupele ruse au lovit o clădire rezidențială în care se ascundeau civili, a informat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, pe 16 iunie. Echipe de intervenție se află la fața locului și caută printre dărâmături.
UPDATE 13:30 Oficial: Până la 1.000 de soldați ucraineni sunt uciși sau răniți zilnic, pe fondul luptelor grele.
Deputatul David Arakhamia, negociatorul-șef al Ucrainei cu Rusia, a declarat pentru Axios că între 200 și 500 de soldați ucraineni sunt uciși și un număr semnificativ de trupe sunt rănite în fiecare zi.
UPDATE 11:55 Klaus Iohannis este la Irpin, o suburbie a Kievului, distrusă aproape complet de bombardamentele armatei ruse. Președintele Iohannis vizitează localitatea alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, potrivit televiziunii franceze BFM TV.
UPDATE 11:45 Este alertă aeriană pentru bombardamente în majoritatea regiunilor din Ucraina, în timp ce președintele Klaus Iohannis vizitează Kievul, alături de liderii Germaniei, Franţei şi Italiei.
While #Macron, #Scholz and #Draghi visit #Kyiv, air alert is reported in most regions of #Ukraine. pic.twitter.com/yAUGj1HhoI
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
UPDATE 11:35 Aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în oraşul Severodoneţk, oraş-cheie din Donbas pe care trupele ruse încearcă să îl ocupe de mai multe săptămâni, a spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
UPDATE 11:05 Cel mai mare zăcământ de gaz din Rusia arde în districtul autonom Yamalo-Nenets, situat în nord-vestul Siberiei, centrul Rusiei.
O țeavă de 1400 mm a explodat în timpul nopții la secțiunea „Gazprom Dobycha Urengoy”, relatează NEXTA. Pentru moment nu se cunosc informații legate de cauza exploziei sau posibile victime.
⚡️ #Russia\"s largest gas field burns in #Yamalo-#Nenets Autonomous Okrug.
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
A 1400 mm pipe burst during the night at "#Gazprom dobycha Urengoy" section. pic.twitter.com/TFYAx4RxJr
UPDATE 11:00 Peste 40 de țări dintre aliate SUA au trimis asistență militară Ucrainei, relatează secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.
Potrivit șefului Departamentului de Stat al SUA, din 24 februarie - dată la care a debutat invazia Rusiei în Ucraina, Washingtonul a alocat peste 5,6 miliarde de dolari pentru a sprijini țara condusă de Volodimir Zelenski.
UPDATE 10:50 NATO confirmă faptul că alianța este pregătită pentru aprovizionarea pe termen lung a Ucrainei cu arme, potrivit anunțului făcut de Jens Stoltenbergsecretarul general al alianței militare.
UPDATE 10:40 Președintele Klaus Iohannis a ajuns, joi, la Kiev, alături de liderii Germaniei, Franţei şi Italiei pentru a-şi exprima sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă să reziste unui atac necruţător din partea Rusiei, transmite Reuters.
Just arrived in Kyiv. pic.twitter.com/fFJhyMd0tK
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) June 16, 2022
UPDATE 10:26 Slovacia a donat Ucrainei cinci elicoptere militare din seria Mi și mii de rachete grad, a anunţat, joi, ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad.
„Mă bucur să confirm că mii de rachete slovace Grad de 122 mm şi cinci elicoptere din seria Mi au fost donate în siguranţă forţelor armate ucrainene", a scris Nad, după o întâlnire a miniştrilor Apărării din NATO şi din ţări aliate la Bruxelles, potrivit Reuters.
UPDATE 9:57 Copiii născuți în regiunea Herson după 24 februarie, de când a început războiul în Ucraina, vor primi automat cetățenie rusă, la fel și orfanii.
„Copiii născuți după 24 februarie în regiunea Herson vor primi automat cetățenia Federației Ruse. În plus, orfanii vor fi, de asemenea, înregistrați ca cetățeni ai Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.
UPDATE 9:20 De la începutul războiului din Ucraina, respectiv din 24 februarie, 318 copii au fost uciși și alți 581 au fost răniți.
Since the beginning of the war in #Ukraine, 318 children have died and 581 have been wounded.
UPDATE 9:00 În bombardamentul nocturn al regiunii Sumi, patru civili au fost uciși și încă șase răniți, relatează șeful administrației militare regionale, Dmitro Jivitski.
UPDATE 8:30 În regiunea ocupată Alushta, proprietarii mașinilor au găsit flyere prin care li se reamintea că regiunea Crimeea este parte a Ucrainei.
In occupied #Alushta, car owners found flyers with a reminder that #Crimea is #Ukraine. pic.twitter.com/ZDozCNrMm6
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Alushta este un oraș de importanță regională de pe coasta de sud a peninsulei Crimeea.
UPDATE 8:07 Rachetele rusești au lovit regiunea Donețk, înregistrându-se doi răniți. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, rachetele rusești au lovit orașul Pokrovsk și satul Hryshyne. Au fost avariate 14 case, o stație meteorologică și o fermă de animale, 30 de animale fiind ucise în atac, scrie Kyiv Independent.
Soldații ucraineni au ignorat un ultimatum rusesc de a preda Severodonetsk, în condițiile în care Moscova controlează 80% din orașul aflat în estul Ucrainei. Rusia a somt forțele ucrainene să-și oprească ”rezistența fără sens și să depună armele”. Ultimatumul a expirat miercuri.
Mii de civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, sunt prinși în Severodonetsk, riscând să rămână fără alimente, apă, canalizare și electricitate. Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în buncărele din fabrica chimică Azot se pregăteau să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar.