Premierul Netanyahu a recunoscut, în premieră, că ar putea fi răspunzător de atacul Hamas din 7 octombrie dar nu renunță la invazia terestră. Iar președintele american Joe Biden a demontat toate speculațiile privind o amânare a invaziei și a dezvăluit și ce i-a cerut în mod expres premierului Netanyahu în războiul dus de Israel cu teroriștii palestinieni Hamas.
Totuși, declarația făcută de premierul israelian, miercuri seară, confirmă că invazia în Gaza nu ar mai fi iminentă cum a afirmat în repetate rânduri în ultimele trei săptămâni și va fi decisă prin consens.
Joe Biden neagă că i-ar fi cerut lui Netanyahu să amâne invazia terestră în Gaza în lupta împotriva teroriștilor Hamas
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri ca Israelul nu are doar dreptul, ci "responsabilitatea" de a se apăra după sângerosul atac al Hamas şi că trebuie să facă "tot ce îi stă în putere pentru a cruţa civilii", relatează AFP, conform agerpres.ro.
Joe Biden a cerut și ca atacurile asupra palestinienilor de către coloniştii israelieni în Cisiordania "să înceteze acum".
Președintele SUA a declarat categoric că nu i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să amâne o posibilă ofensivă terestră în Gaza până la eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.
Biden a precizat că nu a cerut asigurări de la premierul Netanyahu să amâne o operațiune la sol pentru eliberarea ostaticilor.
„Ceea ce i-am spus este că, dacă este posibil să-i scoată pe acești oameni în siguranță, asta ar trebui să facă”, a spus Biden la Casa Albă, adăugând că „decizia este a lor (a Israelului, n.r.), dar nu am cerut-o”, relatează CNN.
Precizările au fost făcute după speculațiile din presa americană, preluate de cea internațională. Potrivit informațiilor publicate de The Wall Street Journal, premierul Beniamin Netanyahu ar fi cedat la presiunile internaționale, în special ale Statelor Unite. Invazia Israelului în Gaza, anunțată de Netanyahu încă din prima zi a atacului sângeros al Hamas, ar fi fost amânată.
Israelul ia o decizie majoră în războiul cu Hamas: De ce a cedat la presiunea SUA să amâne invazia terestră în Gaza - Planul lui Netanyahu
Temporizarea acțiunilor premierului israelian sugerată de către președintele Joe Biden vine și după ce Netanyahu a vorbit din nou despre invazia terestră în Gaza. Premierul Israelului a făcut mai multe precizări într-o declarație televizată despre acțiunile armatei israeliene împotriva Hamas chiar după informațiile legate de acceptarea cererii SUA de a amâna invazia.
Netanyahu admite, în premieră, că trebuie să dea explicații pentru atacul sângeros Hamas din 7 octombrie
În declarația de miercuri seară, Netanyahu a admis, în premieră, că şi el ar trebui să "dea explicaţii" pentru "eşecurile" în domeniul securităţii care au permis atacul Hamas din 7 octombrie în Israel.
"Vom examina în detaliu până la final ce s-a întâmplat, neregulile vor fi examinate şi toată lumea va fi trasă la răspundere, inclusiv eu. Dar toate acestea vor avea loc după război", a declarat Netanyahu în ceea ce pare a fi un început fără precedent de recunoaştere a responsabilităţii sale, comentează AFP, potrivit agerpres.ro.
„7 octombrie a fost o zi neagră în istoria noastră. Dezastrul produs va fi verificat. (...) Ca prim-ministru, sunt responsabil pentru a asigura viitorului statului. Și chiar acum, treaba mea este să conduc statul Israel și poporul la o victorie zdrobitoare asupra dușmanilor noștri”, a mai spus Netanyahu, potrivit Times Of Israel.
Premierul Beniamin Netanyahu a promis miercuri seara că va face totul pentru a-i recupera pe ostaticii ținuți în Gaza de către gruparea teroristă Hamas și că Israel „se pregătește” pentru invazia terestră în Gaza, fără să dea detalii când va avea loc.
În a 18-a zi care a trecut de la atacul sângeros Hamas din 7 octombrie, Netanyahu nu mai vorbește de iminența invaziei în Gaza și anunță că decizia privind momentul în care aceasta va avea loc se va lua prin consens.
„Vreau să fie foarte clar, calendarul operațiunii forțelor militare israeliene este stabilit în unanimitate de cabinetul care conduce războiul împreună cu șeful Statului Major General. Lucrăm pentru a asigura cele mai bune condiții optime pentru următoarele lor operațiuni”, a declarat Netanyahu, îndemnându-i pe israelieni „să nu-i uite nicio clipă” pe cei care au fost uciși în atacurile Hamas, anunțând și că va fi instituită o zi de doliu național în amintirea victimelor.
Biden i-a cerut din nou lui Netanyahu protejarea civililor din Gaza în „vânătoarea Hamas” și vorbește din nou de soluția celor 2 state: israelian și palestinian
Biden a spus că ajutorul umanitar trebuie să continue și să ajungă cât mai rapid în Gaza și a adăugat că este tulburat de atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania de către „coloniști extremiști”.
„Israelienii și palestinienii merită să trăiască unul lângă altul în siguranță, demnitate și pace. Nu există nicio întoarcere la situația care era pe 6 octombrie. Asta înseamnă să ne asigurăm că Hamas nu mai poate teroriza Israelul și nu mai poate folosi civilii palestinieni ca scuturi umane. Înseamnă, de asemenea, că atunci când această criză se termină, trebuie să existe o viziune a ceea ce urmează.
Trebuie să fie o soluție cu două state și înseamnă un efort concentrat pentru toate părțile, israelieni, palestinieni, parteneri regionali, lideri globali, pentru a ne alinia pe calea către pace”, a spus Biden.
„Este esențial să ne amintim că Hamas nu reprezintă palestinienii”, a mai amintit Biden, dar că folosirea scuturilor umane a făcut ca sarcina Israelului să fie mai dificilă.
„Hamas se ascunde în spatele civililor palestinieni și este disprețuitor și, deloc surprinzător, laș. Acest lucru adaugă , de asemenea, o povară suplimentară pentru Israel. (...) Israelul trebuie să facă tot ce îi stă în putere..., oricât de greu este, pentru a proteja civilii nevinovați”, a mai declarat Biden.
Biden acuză Hamas că nu spune numărul real al morților din Gaza și dezvăluie motivul atacului din 7 octombrie
Întrebat despre numărul de decese furnizat de ministerul sănătății din Gaza, controlat de Hamas, președintele american Joe Biden a declarat: „Nu am încredere în numărul pe care îl folosesc palestinienii despre morții din Gaza.
Președintele Joe Biden a mai spus că, în opinia sa, un factor în decizia Hamas de a ataca Israelul a fost reprezentat de eforturile sale diplomatice pentru normalizarea legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită.
„Nu am nicio dovadă în acest sens, dar instinctul meu îmi spune că se datorează progresului pe care îl facem către integrarea regională pentru Israel și integrarea regională în general și nu putem lăsa această muncă în urmă”, a mai spus Joe Biden, miercuri, la Casa Albă, în conferința de presă comună cu premierul Australiei, Anthony Albanese, potrivit CNN.