Sa nu fim surprinsi daca sanctiunile economice impuse Rusiei de Occidentul condus de Washington vor parea o idee rea peste un an, scrie profesorul Loren Thompson, in articolul sau din Forbes. In acest moment, combinatia de sanctiuni si prabusirea pretului petrolului pare sa fie o grea lovitura pentru guvernul rus - unii spun ca ar fi doar pedeapsa dupa invazia Ucrainei si anexarea Crimeii, anul trecut.
Discurs sfidator al lui Vladimir Putin: saluta "intoarcerea acasa" a Crimeii
Uneori, insa, sanctiunile provoaca exact raspunsul invers fata de ceea ce spera factorii de decizie politica. In cazul Rusiei, aceasta ar putea insemna chiar o amenintare pentru supravietuirea Americii. Potrivit sursei citate, exista mai multe feluri in care actuala situatie din Rusia ar putea duce la pericole care lasa in urma provocarile reprezentate de Statul Islamic sau atacurile cibernetice.
O cultura politica paranoida
Actiunile Rusiei in Ucraina par multor occidentali un caz direct de agresiune. Putin a descris Crimeea drept locul de nastere al culturii ruse, iar guvernul sau a avertizat de mai multe ori impotriva expansiunii influentei economice si politice a Occidentului, intr-o regiune privita istoric drept sfera de influenta a Moscovei. Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul Astfel, in conferintele sale, Putin tinde sa intareasca ideea ca Rusia a fost nevoita sa intervina in Ucraina, din cauza subversiunii occidentale menite sa-i submineze stapanirea in regiune.
Mai multe pe ziare.com