'Fără îndoială, SUA au un potențial militar imens, cel mai mare din lume. Însă, este întotdeauna greu să faci joc dublu. Să declari război teroriștilor și, în același timp, să încerci să folosești o parte dintre ei pentru a poziționa în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu', a spus Putin.
Potrivit liderului rus, terorismul nu poate fi învins folosind o parte dintre teroriști ca pârghie 'pentru doborârea regimurilor incomode'. 'După aceea, nu mai poți scăpa de acești teroriști', a atenționat Putin.
De asemenea, președintele Rusiei a declarat că armele destinate așa-zisei opoziții moderate din Orientul Mijlociu ajungeau în mod inevitabil în mâinile teroriștilor.
'Infrastructura teroriștilor se extindea, numărul de combatanți se majora, iar armele care erau livrate așa-zisei opoziții moderate ajungeau în mod inevitabil în mâinile organizațiilor teroriste', a spus Putin. 'Voi spune mai mult: uneori, de partea teroriștilor treceau bande întregi, cum s-ar spune cu surle și trâmbițe', a adăugat liderul rus.
Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă ''Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI'', sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.
Armata rusă efectuează din 30 septembrie atacuri în Siria. Moscova susține că operațiunile sale în Siria vizează grupările teroriste, în special Statul Islamic. SUA, care conduc coaliția internațională ce efectuează de un an lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste din Siria, acuză Moscova că intevenția sa are de fapt ca scop salvarea regimului Bashar al-Assad.