EPURAREA LUI PUTIN ȘI IMPLICAREA FSB ÎN PUCIUL MERCENARILOR WAGNER CONDUSȘI DE PRIGOJIN
Jurnaliștii ruși din exil susțin că Serviciul federal de securitate rus ar fi autorul revoltei declanșate la sfârșitul săptămânii trecute de Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner. Rebeliunea lui Prigojin a durat aproape o zi, acesta anunțând la porțile Moscovei că își retrage soldații.
Aceștia spun că, prin mișcarea liderului Wagner, ofițerii de informații au vrut să arate cât de fragilă este puterea lui Putin și cum a ajuns liderul de la Kremlin un politician insignifiant, potrivit Realitatea PLUS.
Lansarea ipotezei organizării de către Serviciile federale de securitate ale Rusiei - FSB a rebeliunii conduse Evgheni Prigojin coincide cu dispariția „măcelarului din Siria”, observată de presa internațională. Generalul preferat al lui Putin a fost pentu trei luni conducătorul „operațiunii speciale militare din Ucraina”, așa cum este denumită invazia militară rusă. Dar a dispărut de pe scena publică din ziua puciului, ipoteza cea mai credibilă fiind cea legată de începutul epurării lui Putin, prin interogarea lui Surovikin.
Intenția lui Prigojin de a porni o răscoala era cunoscută de serviciile armate ale Rusiei, relatează presa internațională. Iar jurnaliștii fac trimitere directă către un general rus care ar fi fost mai mult decât informat despre lovitura de stat pe care o pregătea liderul mercenarilor Wagner. De asemenea, aceștia sugerează că Prigojin ar fi fost ajutat chiar de generalul Serghei Surovikin, cel care a fost supranumit generalul Armaghedon, după ce a luptat pe frontul din Ucraina, devenit celebru după teroarea din Siria, care i-a adus o altă titulatură: „măcelarul din Siria”. El a condus campania militară rusă din Siria în 2017, unde a fost acuzat că a comandat un bombardament brutal care a distrus o mare parte din orașul Alep.
Şeful mercenarilor ruşi din grupul Wagner, Evgheni Prigojin, s-a aflat în atenția FSB în acheta penală declanșată odată cu revolta pornită împotriva regimului lui Putin, pentru detronarea lui Serghei Șoigu de la Ministerul Apărării rus. Ulterior, FSB a anunțat că a clasat dosarul deschis împotriva liderului Wagner.
„În cursul cercetării cauzei penale inițiate de departamentul de investigații al FSB al Federației Ruse la 23 iunie, în temeiul articolului 279 din Codul penal al Federației Ruse cu privire la faptul unei rebeliuni armate, s-a stabilit că la Pe 24 iunie, participanții săi au oprit acțiunile care vizau în mod direct săvârșirea unei infracțiuni”, a anunțat marți Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
De ce a dispărut din spațiul public generalul rus „Armagedon” -, supranumit și „măcelarul din Siria”
Potrivit presei internaționale, ar fi început deja epurarea lui Putin. Primul semnal a fost dat prin dispariția lui Surovikin, care ar fi interogat în legătură cu puciul lui Prigojin împotriva regimului Putin, scrie DailyMail.
Serviciile de informații americane susțin că un generalul rus de top care ar fi fost la curent cu planul Wagner ar fi chiar Surovikin. Generalul, în vârstă de 56 de ani, este al doilea la conducerea forțelor armate ruse și ar fi știut de ceva vreme de revolta care amenința regimul lui Putin.
Una din ipotezele lansate în presa internațională este că generalul „Armageddon” Surovikin ar fi deja supus unui interogatoriu pentru complotul ce urmărea înlăturarea lui Șoigu de la Apărare, exact ce ar fi urmărit și Prigojin prin marșul pornit către Moscova sâmbătă, 24 iunie.
Potrivit New York Times, puciul lui Prigojin, „vizat” de Surovikin, trebuia să-i dea jos pe Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării și pe Valeri Gherasimov, din fruntea forțelor armate, în urma eșecului acțiunilor militare pe frontul din Ucraina.
Înainte de a dispărea, Surovikin ar fi lansat un apel disperat sâmbătă de a renunța la opoziția față de conducerea militară și de a se întoarce la bazele lor „înainte să fie prea târziu”. Tot atunci, acesta ar fi dezvăluit că i s-ar fi ordonat, direct de la Kremlin, să se întoarcă la Moscova din prima linie. Totul pare verosimil prin prisma puciului lui Prigojin, comentează Daily Mail, mai ales că Prigojin și Surovikin se cunosc și sunt și prieteni buni.
Surovikin nu a mai fost văzut de când a avertizat într-un mesaj înregistrat: „Nu putem juca alături de inamic în această perioadă grea pentru țara noastră. Înainte să nu fie prea târziu, este necesar să se respecte ordinul președintelui Federației Ruse”.
Potrivit canalul Rybar Telegram, Surovikin „nu a fost văzut de sâmbătă. Locația generalului Armaghedon nu este cunoscută cu siguranță”.
„Revolta armată a PMC Wagner a devenit un pretext pentru epurări pe scară largă în rândurile Forțelor Armate Ruse și un test pentru loialitatea la nivel de minister (Apărarii și Șoigu, n.r.)”, menționează Rybar.
Cât de periculos devine Șoigu dacă este înlăturat de la butoanele puterii - Adevăratul motiv pentru care Putin nu a fost de acord cu Prigojin
Potrivit unor surse din interiorul Kremlinului, Putin nu a fost de acord cu cererea lui Prigojin de a-l demite pe ministrul apărării în vârstă de 68 de ani, din cauza popularității lui Shoigu în rândul înalților oficiali. În plus, Șoigu este de o perioadă mult mai mare în structurile oficiale înalte de la Moscova decât Putin și „știe multe”, au sugerat aceleași surse.
„Șoigu ar deveni extrem de periculos în cazul unei demisii, din cauza cunoștințelor sale și a numărului mare de oameni loiali lui în funcții de conducere și a influenței pe care o are în Kremlin”, potrivit surselor citate de presa britanică.