Ciocniri între poliţişti şi un grup mic de protestatari au avut loc vineri seara, în centrul Atenei, în cursul unei demonstraţii în memoria celor 57 de persoane care şi-au pierdut viaţa marţi în ciocnirea celor două trenuri, la intrarea în Valea Tempe, la 30 de km de orașul Larissa. Până în prezent doar 54 de persoane decedate au fost identificate pe baza analizelor ADN, anunță poliția, potrivit presei elene. Sunt anunțate proteste și în acest sfârșit de săptămână în mai multe orașe din Grecia, în timp ce trenurile nu mai circulă di ncauza grevei lucrătorilor feroviari. Federația panelenă a lucrătorilor feroviari a solicitat deja o întâlnire cu partidele politice și ministerul transporturilor pentu a lua decizii ca să fie asigurate sănătatea lor și siguranța feroviară.
Families started coming back in front of the parliament while 3 riot police squads are standing in front of them while still wearing gas masks
— Agisilaos✊🏾🌍 (@Agisilaos_K) March 3, 2023
6/#Τεμπη #Athens #train pic.twitter.com/i1OOjaADXk
LIVE FROM #ATHENS:
— Agisilaos✊🏾🌍 (@Agisilaos_K) March 3, 2023
Third day of protests for the #traincrash in #Greece
1/#Τεμπη #Τεμπη_έγκλημα #train pic.twitter.com/63fHPKiAw5
Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene și grenade asupra unui grup de manifestanţi care au aruncat cu pietre în poliţie în timpul unui miting în Piaţa Syntagma, unde se află sediul Parlamentului.
Înainte de intervenția polițiștilor, cei prezenți au protestat pașnic în memoria victimelor accidentului feroviar de lângă orașul Larissa.
3rd day of protests in #Athens following deadly train crash.https://t.co/rtV4KCShQc#antireport pic.twitter.com/WmnSWMsoCL
— endiaferon (@endiaferon) March 3, 2023
Și în Salonic au avut loc proteste, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde numeroase victime se aflau la studii. Peste 2.000 de manifestanţi au protestat și joi seară, ajungându-se la ciocniri violente cu polițiștii, unii dintre participanţi au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov.
În cursul zilei, mii de studenți au pornit în marș spre Parlamentul din Atena.
Students\" huge demonstration March towards the parliament
— Abdul Ahad (@OneAahad) March 3, 2023
#hellenic_train #GreeceTrainAccident #hellenictrain #greecetraincrash #greecetrain #antireport #Athens #Greece #τεμπη #τεμπη_τραγωδια #παμε_και_οπου_βγει #Λαρισα #ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ_ΤΡΕΝΩΝ_ΕΛΛΑΔΑ pic.twitter.com/UeoNtqGGoX
Circa 1.800 de oameni, potrivit poliţiei, au păstrat un minut de reculegere vineri în faţa Parlamentului din Atena şi în alte oraşe ale Greciei, în memoria celor 57 de morți în urma ciocnirii celor două trenuri.
După acest moment de reculegere, manifestanţii s-au îndreptat spre sediul companiei feroviare greceşti Hellenic Train. Ei intenţionează astfel să-şi exprime indignarea, întrucât societatea căilor ferate este acuzată de numeroase neglijenţe şi lipsuri ce au dus la această catastrofă devastatoare. Majoritatea celor care călătoreau în trenul de persoane erau tineri, studenți care reveneau dintr-o scurtă vacanță.
Cea mai mare parte a universităţilor şi-au închis vineri porţile, potrivit preşedintelui unui sindicat studenţesc, Angelos Thompoulos, în timp ce la Atena manifestanţii agitau baloane negre în memoria victimelor. Drapele negre au fost de asemenea desfăşurate vineri în principalele facultăţi ale ţării, au relatat media elene.
Unii dintre manifestanţii din coloana care se îndrepta spre marea esplanadă din centrul Atenei, în faţa parlamentului, purtau pancarte cu inscripţii precum "Această crimă nu trebuie să rămână ascunsă sub preş!" sau "Trimite-mi un mesaj când ajungi!", reluând astfel mărturia unei mame al cărei copil a fost ucis în această coliziune, transmite AFP; potrivit agerpres.ro.
"Ceea ce s-a petrecut este ruşinos", a spus Maria Psachelis cu lacrimi în ochi. "Sunt foarte emoţionată, am şi eu un copil student care obişnuia să parcurgă acest traseu", a adăugat ea.
"Suntem plini de mânie şi nu putem accepta ca un eveniment atât de tragic să se poată produce în 2023, cu zeci de vieţi pierdute, printre care numeroşi colegi studenţi", a subliniat şi Angelos Thompoulos.
"Ieşim în stradă astăzi pentru a cere ca responsabilităţile să fie asumate, cu scopul ca nimic să nu fie acoperit sau ascuns în această tragedie", a afirmat el.
În Larissa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi la Patras, oraş universitar din Peloponez, 700 de manifestanţi - potrivit poliţiei - şi-au exprimat de asemenea indignarea şi durerea.
În a treia zi de doliu naţional, grecii - răscoliţi de această catastrofă calificată drept tragedie naţională de autorităţi - cer socoteală autorităţilor, în pofida regretelor exprimate de guvern, pentru deficienţele "cronice" ale reţelei feroviare care au dus la accident.
FILMUL tragediei. Cum s-a produs ciocnirea dintre cele două trenuri - cel puțin 57 de persoane au murit
Accidentul feroviar s-a produs cu câteva minute înainte de miezul nopții, marți seară, 28 februarie, în apropiere de orășelul Evanghelismos din estul Greciei, la aproximativ 130 de kilometri de Salonic și 200 de kilometri de Atena.
Un tren de pasageri, care venea de la Atena cu 350 de oameni la bord, mulți dintre ei studenți care se întorceau din vacanță, s-a ciocnit frontal cu unul de marfă, plecat din Salonic.
După stația făcută la gara din Larisa, cele două trenuri ar fi circulat timp de 12 minute pe aceeași linie, potrivit unor declarații făcute de angajați ai rețelei de cale ferate din Grecia - OSE.
CORUPȚIA, cauza tragediei din Grecia. Acuzații grave ale feroviarilor - Cum se putea evita accidentul devastator