Primele ciocniri între protestatari și forțele de ordine au avut loc la intrarea într-o fermă din Lutzerath. Activiștii au format un cordon uman, au împiedicat pătrunderea polițiștilor în zonă și au aruncat cu obiecte în jandarmi.
Viele Menschen stellen sich gerade dem Räumungsbeginn entgegen, um #LützerathUnräumbar zu machen und die 1,5°C-Grenze zu verteidigen.
— Fridays for Future Germany (@FridayForFuture) January 11, 2023
Kommt jetzt auch dazu und unterstützt den solidarischen Protest, damit wir die Räumung aufhalten und #LütziBleibt! 🚧 pic.twitter.com/fP58qpB2pJ
Un activist a făcut apel la oficialități să oprească operațiunea. Oamenii se opun extinderii unei mine de lignit pe terenul pe care se află satul. Poliția se așteaptă ca manifestanții să opună rezistență în continuare, însă au promis să nu aresteze manifestanţii, ci să-i evacueze din tabără, iar apoi să-i împiedice să revină prin blocarea căilor de acces.
În ciuda protestelor, Guvernul a anunțat deja că de pe 4 octombrie anul acesta, cea mai mare companie energetică a Germaniei are nevoie să prelucreze cărbunele din zonă pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia.
Police are attacking the #peaceful demonstrators for no reason.
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) January 12, 2023
After- #Climate extremists throw a Molotov cocktail as police enter the western #German mining village of #Luetzerath to clear the site.#LuetzerathUnraeumbar #Luetzerathbleibt #Germanypic.twitter.com/gTFS7rbamU
Oamenii spun că se luptă de doi ani pentru a salva satul condamnat la dispariție. De la Al Doilea Război Mondial, aproximativ 300 de sate din Germania au fost distruse pentru a exploata resursele de cărbune de sub ele.