"Ministerul de Interne prezintă scuzele sale pentru actele inadmisibile ale unor persoane în uniformă văzute într-o înregistrare video în care apare o persoană dezbrăcată", a anunţat ministerul într-un comunicat.
O anchetă a fost deschisă "pentru a stabili locul și momentul" în care au fost filmate aceste imagini, a adăugat el.
În înregistrarea video, publicată joi pe YouTube şi preluată imediat de presa ucraineană, inclusiv de Ukrainska Pravda, un protestatar fără haine este scos în zăpadă lângă o camionetă a poliției de membri ai forțelor antirevoltă, unii dintre ei mascați şi înarmați cu bastoane.
Înainte de a-l urca pe bărbat în camionetă, aceștia îl insultă, îl obligă să facă poze și îl lovesc.
Clipul, care nu este recomandat minorilor şi conţine imagini pe care unii le-ar putea considera nepotrivite, poate fi vizionat pe site-ul Youtube.
Opoziţia denunţă constant abuzuri ale poliţiei faţă de manifestanţi.
Recent, un jurnalist rus al site-ului Lenta.ru a fost reţinut câteva ore de poliţia ucraineană şi a fost bătut în detenţie.
Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi.
La Kiev s-a format de-acum o mişcare pro-guvernamentală, ai cărei adepţi se numesc Tituşki, extrem de agresivă. Apariţia grupării coincide cu o escaladare acută a violenţei cu care sunt reprimate protestele din Ucraina, scrie Adevărul.ro.
Mişcarea Tituşki – care şi-a luat numele după liderul notoriu al unei bande – face deja ravagii pe străzile Kievului. Membrii sunt descrişi drept „golani” şi „malaci” şi nu-i ţintesc doar pe manifestanţii care cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Tituşkii au devastat un club de noapte pentru homosexuali, folosind bâte de baseball şi cocteiluri Molotov. Miercuri noapte, grupul despre care se crede că a fost plătit pentru a-i ataca pe protestatari, a format un lanţ uman în jurul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Kiev şi au rămas acolo până joi dimineaţă. Aceasta după ce americanii au avut una dintre cele mai critice poziţii la adresa guvernării de la Kiev, blamând intervenţiil în forţă asupra protestatarilor.
Practicile controversate prin care autorităţile au primit ordin să împrăştie manifestanţii din piaţa centrală a Kievului au determinat mulţi poliţişti să refuze să mai participe la operaţiuni. Trupe de scutieri din mai multe oraşe au refuzat să fie mobilizaţi în capitală, ca parte a unui efort centralizat al guvernanţilor de a consolida forţele de represiune.