Demonstrații de o amploare fără precedent au fost organizate în Brazilia împotriva președintei Dilma Rousseff. O mare parte a populației o consideră responsabilă pentru nivelul scăzut de trai, oamenii fiind nemulțumiți că nu au beneficiat de pe urma anilor de creștere economică susținută.
Rousseff este implicată în scandalul de corupție care îl vizează și pe predecesorul și mentorul ei, Luiz Inacio Lula da Silva.
Potrivit estimărilor oficiale, cel puțin 3,3 milioane de oameni au luat parte la mitingurile organizate în sute de orașe. organizatorii protestelor pun totalul la peste șase milioane.
Cel mai mare protest - care a adunat peste un milion de persoane, a avut loc la Sao Paulo.
Rousseff nu demisionează
Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a respins vineri apelurile de a demisiona din funcție, în contextul unei furtuni politice amplificate de scandalul masiv de corupție, și i-a acuzat pe oponenții săi că au provocat o criză ce a adus daune economiei braziliene, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
''Nimeni nu are dreptul să-mi ceară să demisionez din funcția de președinte legitim ales'', a declarat Dilma Rousseff presei, precizând că nu are nici o intenție de a-și părăsi postul, în pofida celei mai grave recesiuni economice din Brazilia din ultimii 25 de ani.
Dilma Rousseff (de stânga), realeasă în 2014, i-a acuzat pe oponenții săi că au provocat o criză politică despre care ea susține că a adus daune economiei braziliene, ce a înregistrat un regres de 3,8 % anul trecut. Dilma Rousseff a precizat că poziția ministrului de finanțe Nelson Barboa în cabinetul ei este sigură.
Partidele de opoziție încearcă s-o înlăture din funcție pe Dilma Rousseff printr-o procedură de impeachment în Congres sau să anuleze realegerea ei din cauza unei presupuse folosiri ilegale de bani din mita de la Petrobras, relansând scandalul privind finanțarea campaniei sale.
Acuzațiile de spălare de bani lansate la adresa mentorului și predecesor al său, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, au adâncit criza în această săptămână.
Dilma Rousseff a afirmat că mandatul de arestare solicitat joi de către procurorii din statul Sao Paulo pentru Lula da Silva nu a avut nici o bază legală. Președinta braziliană a refuzat să confirme în fața presei informațiile potrivit cărora lui Lula da Silva i s-a oferit un post în cabinetul ei pentru ca el să aibă o oarecare imunitate în fața anchetei de corupție, dar a precizat că ar fi mândră să-l aibă pe fostul președinte în guvernul său.
Ancheta amplă de corupție referitoare la compania petrolieră de stat Petrobras a determinat parlamentari importanți din cel mai mare partid al Braziliei să se întoarcă împotriva Dilmei Rousseff , amenințând cu ruperea coaliției ei și sporind șansele de impeachment în cazul președintei în acest an.