Dacă te întrebi cum a putut WhatsApp să ajungă la probleme așa grave, ei bine, totul a pornit de la serviciul de apeluri de voce. Virusul putea ajunge pe telefoane chiar dacă destinatarul nu răspundea la un apel telefonic. În plus, software-ul putea fi folosit pentru ștergerea apelului cu pricina din istoricul de pe mobil.
Virusul descoperit recent are acces la camera și microfonul tău de pe telefon pentru a supraveghea tot ce se întâmplă în jurul aparatului și a transmite acele date către terți.
Momentan nu se știe sigur cât de răspândită a fost exploatarea respectivei vulnerabilități, dar au fost confirmate cel puțin câteva cazuri. Vinovații ar fi din Orientul Mijlociu. Spionii din acel teritoriu vor să prevină răspândirea de informații despre încălcările drepturilor omului care au loc în zonă.
Din acest motiv, printre persoanele care au fost vizate cu software-ul NSO Pegasus s-au numărat avocați pentru drepturile omului, militanți și jurnaliști. NSO își promovează aplicația de spionaj agențiilor de spionaj din Orientul Mijlociu.
WhatsApp a alertat mai multe grupuri pentru protejarea drepturilor omului în privința vulnerabilității, cât și oficialii Departamentului de Justiție din SUA. Toate indiciile ar confirma o colaborare între NSO și agenții guvernamentale pentru spionaj. Cei de la NSO au negat că ar fi implicați.