Cape Town se confruntă cu o criză de apă de aproximativ 10 ani, dar în ultimii doi ani situația s-a înrăutățit. Au fost impuse restricții de risipire a apei încă din 2005. Anul trecut, în iunie, autoritățile au anunțat restricțiile de apă la nivelul 4, adică devenea interzisă utilizarea apei potabile în afara casei (pentru spălatul mașinii, de exemplu) și limitarea consumului la 100 de litri de apă pe zi de persoană, scrie Green-report.ro.
Pe 1 ianuarie 2018 era anunțat deja nivelul 6 de restricție, care înseamnă consumul a 87 de litri de persoană pe zi, iar săptămâna trecută a fost anunțat nivelul 6B, începând cu 1 februarie. Adică limita de apă consumată de persoană va fi redusă la 50 de litri de apă pe zi. Această cantitate trebuie folosită pentru igienă, gătit, spălat rufe, toaletă, iar rația pe zi trebuie împărțită între consumul de acasă și cel de la serviciu.
Administrată de reprezentanţi ai opoziţiei, municipalitatea din Cape Town este criticată pentru faptul că nu a luat mai devreme măsuri de raţionalizare a apei curente.
Cum s-a ajuns aici
Multi dau vina pe incalzirea globala pentru faptul ca orasul sud-african se confrunta cu aceasta iminenta criza. Seceta severa din tara nu s-a petrecut peste noapte, nivelul apei din rezervorul barajului Theewaterskloof scazand accentuat din cauza ploilor tot mai putine din ultimii trei ani, scrie Ziare.com.
Locuitorii orasului sunt furiosi ca oficialitatile nu aveau pregatit un plan pentru aceasta situatie, din moment ce zona oricum se afla intr-un mediu sarac in apa. Kevin Winter, un expert de la Universitatea din Cape Town, spune ca sansele ca regiunea sa se confrunte cu o seceta prelungita de trei ani erau de una la o mie.
Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a asteptat ca acest lucru sa se intample, chiar daca expertii au indicat drept cauze incalzirea globala si cresterea uriasa a populatiei, doua lucruri ce au fost intens monitorizate in ultimii multi ani.
The Guardian prezinta cateva cifre seci in sustinerea celor doua cauze: in ultimii trei ani, nu a plouat aproape deloc intre lunile ianuarie si aprilie, iar media acestor ani este cu mult sub media ultimelor patru decenii.
In plus, din 1995 incoace, adica de 23 de ani, populatia orasului a crescut cu 79%, in timp ce cantitatea de apa din rezervoare a crescut cu doar 15%.
Ce urmează?
"Ziua Zero" este ziua de care se tem locuitorii urbei sud-africane cu o populatie in zona metropolitana de aproape 4 milioane de locuitori.
Incepand din acel moment, resursele municipale de apa vor fi oprite, iar locuitorii se vor baza pe punctele de colectare a apei din oras.
Vor fi astfel ratii de cate 25 de litri de persoana, dupa ce in prezent limita este de 50 de litri. Spre comparatie, un american consuma in medie 300 de litri de apa pe zi, relateaza USA Today.
Accesul la apa va fi insa filtrat pe baza staturii sociale. Cei bogati isi vor construi puturi care sa ajunga la o adancime considerabila de unde sa extraga apa potabila, astfel ca cei care vor sta la cozi vor fi saracii. Tara are deja una dintre cele mai inalte rate ale inegalitatii.