O fetiţă în vârstă de 11 ani din Cambodgia a murit din cauza gripei aviare, în prima infecţie umană cu H5N1 cunoscută în această ţară din 2014 încoace, au anunţat autorităţile sanitare.
Fetiţa din provincia rurală Prey Veng din sud-estul ţării s-a îmbolnăvit pe 16 februarie şi a fost trimisă pentru a fi tratată la spitalul din capitala Phnom Penh. Avea febră de până la 39 de grade Celsius, cu tuse şi dureri în gât şi a fost diagnosticată la aproape o săptămână de la infectare. A murit la scurt timp după aceea, a precizat miercuri seară Ministerul Sănătăţii din Cambogia într-un comunicat, anunță agenția Xinhua.
La 21 februarie medicul i-a prelevat probe pentru diagnostic la Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar rezultatele au sosit la 22 februarie, confirmând că era pozitivă la gripa aviară H5N1; între timp fata a decedat", relatează agerpres.ro.
Ministrul cambodgian al Sănătăţii, Mam Bunheng, a avertizat că gripa aviară reprezintă un risc deosebit pentru copiii care colectează sau consumă ouă de la păsările de curte, se joacă cu păsările sau le curăţă coteţurile.
Cambodgia a avut 56 de cazuri de H5N1 la om din 2003 până în 2014, iar 37 dintre acestea au fost fatale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În ultimii opt ani, din 2015 până în 2022, nu a mai fost înregistrat niciun caz de gripă aviară la om în Cambodgia.
Un prim caz de gripă aviară la om din acest an în America a fost raportat la OMS în luna ianuarie. O fetiță de 9 ani din Ecuador a fost testată pozitiv pentru gripa aviară H5N1 în ianuarie, fiind primul astfel de caz din America de Sud. Ea a fost internată în stare critică, ulterior și-a revenit.
Tot de la începutul acestui an, o altă persoană a murit de H5N1 în China.
Iar la începutul lunii februarie, Peru a raportat că aproape 600 de lei de mare și 55.000 de păsări, inclusiv pelicani și pinguini, se crede că au murit din cauza gripei aviare H5N1. Și un delfin și un leu au murit de gripă aviară, potrivit bnonews.com.
AVERTISMENT OMS DESPRE NOUA CRIZĂ MONDIALĂ SANITARĂ A GRIPEI AVIARE
La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății lansa un avertisment îngrijorător despre o nouă criză sanitară. OMS anunța că „trebuie să ne pregătim” pentru o potențială pandemie de gripă aviară umană, pentru că virusul a ajuns deja la mamifere. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, a avertizat, pe 9 februarie, că lumea trebuie să se pregătească pentru un focar „global” de gripă aviară, după ce tulpina aviară H5N1 a trecut de la păsări la mamifere.
Șeful OMS a lansat un apel către toate țările să monitorizeze foarte atent infecțiile la mamifere. Atenționarea vine după ce cazuri ale tulpinii H5N1 au fost deja raportate la vidre, nurci și vulpi, astfel că cele mai mari temeri au mai făcut încă un pas spre infectarea la oameni.
Avertismentul OMS vine și după ce în Marea Britanie a fost raportată deja răspândirea în rândul mamiferelor a gripei aviare în cazul celui mai mare focar. Din decembrie 2022 până în prezent, au fost identificate 9 animale pozitive la virusul gripei aviare, vulpi și vidre. A existat și un focar de gripă aviară confirmat la nurcile din nord-vestul Spaniei, raportat în luna ianuarie.
CAZURI DE INFECȚIE CU H5N1 și DE DECESE DE GRIPĂ AVIARĂ
La nivel mondial, aproximativ 870 de infecţii umane şi 457 de decese au fost raportate la OMS în 21 de ţări. Dar ritmul a încetinit, iar în ultimii şapte ani s-au înregistrat aproximativ 170 de infecţii şi 50 de decese.
Până în prezent, multe dintre cazurile în care oamenii au contractat virusul H5N1 prin contactul cu păsările au fost ușoare. Cu toate acestea, potrivit OMS, din cele peste 868 de cazuri cunoscute de infecție cu H5N1 la oameni în întreaga lume între 2003 și 25 noiembrie 2022, 457 au fost fatale.
Odată cu avertismentul OMS despre o posibilă criză sanitară declanșată de gripa aviară la om, specialiștii au devenit din ce în ce mai îngrijorați că agentul patogen ar putea trece prin mutații care să facă posibilă migrarea la oameni. Iar experți din toată lumea au mai avertizat că răspândirea gripei aviare prezintă un risc global uriaș până când nu este ținută sub control.
În același timp, OMS, "pe baza informațiilor disponibile, apreciază riscul pe care îl prezintă virusul pentru populația generală drept scăzut, iar pentru persoanele expuse profesional ca fiind scăzut spre moderat", potrivit Deutsche Welle.
SIMPTOMELE INFECȚIEI CU VIRUSUL GRIPEI AVIARE - H5N1
Virusul nu infectează ușor oamenii sau alte mamifere. Insă virusul H5N1 a fost detectat anterior la oameni, însă cazurile au fost rare și s-a dovedit un contact strâns cu păsări vii sau moarte infectate.
Gripa aviară se răspândeşte în mod normal la păsările de curte şi nu a fost considerată o ameninţare pentru oameni până în 1997, când a apărut un focar de gripă aviară printre vizitatorii pieţelor de păsări vii din Hong Kong. Cele mai multe cazuri de gripă aviară la oameni au implicat contactul direct cu păsările de curte infectate, dar recent au apărut îngrijorări cu privire la infecţiile la o varietate de mamifere şi la posibilitatea ca virusul să evolueze pentru a se răspândi mai uşor între oameni.
Simptomele infecţiei cu H5N1 sunt similare cu cele ale altor gripe, incluzând tuse, dureri şi febră, iar în cazurile grave, pacienţii pot dezvolta pneumonie care le poate pune viaţa în pericol.