Numele lui Xi Jinping pare să fi dispărut pentru o vreme de pe prima pagină a Cotidianului Poporului, înlocuit fiind de articole despre adjunctul său, Li Keqiang, iar un portet al marelui lider a fost dat jos, după ce o femeie s-a filmat în timp ce arunca cu cerneală pe fotografie.
Este unul dintre semnele că autoritatea lui Xi Jinping a suferit o lovitură.
Săptămâna aceasta, un eseu al unui profesor de drept de la Universitatea Tsinghua, care conținea o serie de critici dure pentru guvernare, a făcut valuri pe rețelele sociale.
Numindu-l pe Xi ”acel oficial”, profesorul Xu Zhangrun l-a acuzat că anulează ani de reformă, întorcând practic China într-o eră a totalitarismului și a stilului dictatorial exemplificat de Mao Zedong.
”După 40 de ani de reforme, ne-am întors peste noapte la vechiul regim”, a scris profesorul, cerând reintroducerea unei limite de mandate prezidențiale, abolită recent și stoparea cultului personalității din jurul lui Xi.
Un al intelectual, Zi Zhongyun,l-a învinuit pe Xi pentru războiul comercial cu Trump, iar un fost profesor al Universității Shandong, Wenguang Sun, l-a îndemnat pe președinte să investească bani în țară și să renunțe la proiectele faraonice precum ”Belt and Road”.
Ce se întâmplă?
”Pentru prima dată de când a venit la putere în 2012, președintele se confruntă cu o rezistență din partea partidului, a intelectualilor liberali și așa mai departe”, a explicat Willy Lam, analist al Jamestown Foundation.
”Această rezistență nu îi amenință lui Xi controlul asupra puterii, dar îi afectează autoritatea”, subliniază Lam, citat de The Guardian.