Armata sud-coreeană a ridicat de la sol avioane de vânătoare şi elicoptere de atac în încercarea de a doborî dronele, însă operațiunea nu a fost încununată de succes, relatează Reuters, preluat de Agerpres și HotNews.
Armata a tras focuri de avertisment şi circa 100 de cartuşe dintr-un elicopter echipat cu o mitralieră, dar nu a reuşit să doboare niciuna din drone în timp ce acestea au survolat câteva oraşe sud-coreene, inclusiv capitala Seul, pentru aproximativ cinci ore.
„Incidentul a arătat o lipsă substanţială a armatei noastre de pregătire şi antrenament în ultimii câţiva ani, şi a confirmat în mod clar necesitatea de intensificare a acestora”, a afirmat președintele sud-coreean, într-o reuniune a cabinetului.
El a dat vina pentru lipsa de pregătire și pe politica „periculoasă” a predecesorului său, care s-a bazat pe „bunele intenţii” ale Phenianului şi pe un pact militar inter-coreean din 2018 care interzice activităţile ostile în zonele de frontieră.
Drept urmare, președintele sud-coreean a promis înființarea unei noi unități în cadrul forțelor armate
„Plănuim să înfiinţăm o unitate de drone de monitorizare şi recunoaştere a instalaţiilor militare majore nord-coreene şi vom accelera planul cât mai mult posibil”, a anunțat Suk-yeol, promiţând să întărească cu drone „invizibile” de ultimă generaţie capabilitatea de supraveghere şi recunoaştere.
Armata a prezentat scuze pentru eşecul de a doborî dronele nord-coreene, despre care a spus că erau prea mici pentru a fi uşor de interceptat, măsurând circa 3 metri.
Armata a mai explicat că nu le-a putut ataca agresiv din cauza temerilor legate de siguranţa civililor, şi s-a angajat să îmbunătăţească capabilităţile anti-drone.
Incidentul de luni a fost cea mai recentă intruziune în spaţiul aerian sud-coreean a Coreei de Nord, cele două ţări rămânând, din punct de vedere tehnic, în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.