"Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine R. Moldovei şi nici Rusiei. Aceste acţiuni nu duc la păstrarea acelei imagini internaţionale care o avea până acum Rusia. Acţiunile de genul intenţiei şefului Sovietului suprem de la Tiraspol nu sunt benefice nici pentru Federaţia Rusă", a declarat preşedintele moldovean, ca răspuns la o întrebare în acest sens.
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă, potrivit cotidianului Vedomosti.
Solicitarea intervine în contextul în care locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv la referendumul de duminică în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenţa regiunii, în pofida ameninţărilor şi protestelor din partea comunităţii internaţionale.
Timofti a declarat, de asemenea, că Republica Moldova nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea, considerând că mizează pe rezolvarea problemelor prin dialog.
"Poziţia mea şi a R.Moldova privind acţiunile din Ucraina este că nu recunoaştem rezultatele referendumului din Crimeea. Considerăm că orice decizie aprobată în baza aşa-zisului referendum nu este legală, constituţional şi nu-l recunoaştem. Este o încălcare. R.Moldova mizează şi susţine reglementarea problemelor pe calea dialogului. În acest context, chemăm toţi factorii de decizie la calm şi atitudine responsabilă privind problema transnistreană. Republica Moldova pledează pentru reglementarea conflictelor pe cale paşnică", a adăugat Timofti.