"A murit în pace, acasă, în Roussillon (sud). În luna septembrie va fi organizată la Paris o ceremonie de omagiere a scriitorului", a declarat fiica sa, Dominique Miollan-Lacouture.
"Mare scriitor, cu o viață bogată asemenea celei din biografiile sale, Jean Lacouture va rămâne pentru stânga și pentru Franța o mare conștiință", a scris pe Twitter premierul francez, Manuel Valls.
Grand écrivain à la vie aussi riche que ses biographies, Jean Lacouture restera pour la gauche et la France une très grande conscience. MV
— Manuel Valls (@manuelvalls) 17 iulie 2015
Ziarist angajat, care a colaborat circa 20 de ani la cotidianul Le Monde, Lacouture a fost un partizan ferm al decolonizării, consacrându-se apoi scrierii biografiilor unor mari personalități ale secolului trecut. Președintele egiptean Gamal Abdel Nasser, scriitorii francezi Francois Mauriac și Andre Malraux, părintele Vietnamului independent, Ho și Min, egitologul Champollion, președinții francezi Charles de Gaulle și Francois Mitterrand sunt personaje ale biografiilor scrise cu pasiune de Lacouture, care l-au propulsat în prim-planul scenei intelectuale din Hexagon.
Născut în 1921 la Bordeaux (sud-vest), într-o familie burgheză, Jean Lacouture a fost atașat de presă al generalului Leclerc la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. A descoperit atunci Indochina, unde i-a întâlnit pe marii actori ai luptei pentru independență, de la generalul Giap la Ho și Min. A plecat apoi în Maroc, unde i-a scris discursurile mareșalului Juin, și apoi a devenit ziarist, colaborând cu publicațiile Combat, France-Soir și Nouvel Observateur. A lucrat la ziarul la Le Monde între 1957 și 1975.
A scris circa 60 de cărți, uneori controversate, consacrate unor mari figuri istorice (președintele american Kennedy, printre alții), literare (Stendhal, Montesquieu), dar și sportului — rugby. A publicat, între 1984 și 1986, o vastă biografie a lui De Gaulle în trei volume și, în 1991-1992, o istorie monumentală a iezuiților, ambele salutate de numeroși specialiști.