Protestele împotriva premierului Serj Sargsyan, fost președinte al țării, par să își fi atins primul scop. Sargsyan și-a anunțat demisia din funcție, la puțin timp după ce liderul Opoziției a fost eliberat din închisoare.
”Mă adresez vouă pentru ultima oară ca lider al țării. Nikol Pașinian (liderul Opoziției, n.r.) a avut dreptate. Am făcut o greșeală. În această situație, există mai multe soluții, dar nu voi apela la niciuna dintre ele. Nu este stilul meu. Renunț la postul de șef al statului”, a declarat Serj Sargsyan, potrivit unei declarații citate de Sputnik News.
Protestele, pașnice, amenințau să destabilizeze Armenia, un aliat cheie al Rusiei în regiunea volatilă, scrie Reuters.
Zeci de mii de protestatari au mărșăluit în ultimele zile în Erevan, blocând străzi și organizând sit-in-uri. Lumea îi cerea lui Serj Sargsyan să demisioneze și să organizeze alegeri anticipate, lucru pe care liderul armean refuza să îl facă.
Duminică, poliția a reținut trei lideri ai Opoziției și 200 de protestatari, atrăgând critici dure din partea Uniunii Europene.
Luni, oameni îmbrăcați în uniformă militară puteau fi văzuți pe străzi, îmbrățișându-se cu protestatarii. Ministerul Armean al Apărării a criticat prezența militarilor la proteste și a avertizat că aceștia vor fi pedepsiți.
Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, revenise la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.
Opoziţia a afirmat că această reformă a avut ca unic scop menţinerea la putere a lui Serj Sargsyan, un fost ofiţer al armatei care ocupa postul de preşedinte din 2008 şi care a mai fost premier în 2007-2008.
Protestele au început pe 13 aprilie. Demonstranții l-au acuzat pe premier de guvernare ineficientă și de înrăutățiea situației economice a țării.