Potrivit statisticilor, peste 130 de milioane de fete şi femei din Africa şi Orientul Mijlociu au avut parte de mutilare genitală în ultimii ani, scrie site-ul Totb.ro. Acest tip de mutilare, care nu este făcută în scopuri medicale, şi presupune înlăturarea totală sau parţială a organelor genitale feminine externe sau provocarea unei leziuni ale acestor organe, face parte din Actul pentru Interzicerea Violenţei împotriva Persoanelor, o măsură legislativă luată de fostul preşedinte nigerian Goodluck Jonathan, ieşit din funcţie la finalul lunii mai.
Chiar dacă UNICEF anunţa anul acesta că în ultimii 30 de ani cazurile s-au redus la o treime, totuşi de Naţiunile Unite arată că un sfert din femeile nigeriene au avut parte de mutilare genitală. Odată cu incriminarea prin lege a acestei practici, activiştii speră ca procentul să scadă substanţial.
Principalul motiv care stă la baza acestui obicei este reducerea dorinţei sexuale în rândul femeilor. Publicaţia britanică The Guardian a realizat un film a cărei protagoniste două tinere ce refuză să fie tăiate şi date spre căsătorie în schimbul unei dote şi care încearcă să-şi convingă familiile că educaţia e o investiţie mai bună şi că feminitatea se poate obţine doar cu organele genitale intacte.