Ana Belen Montes a fost arestată pe 21 septembrie 2001 de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI), la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington. Ea a recunoscut că a spionat pentru Cuba timp de aproape un deceniu, respectiv din 1992 și până în 2001. FBI suspectează însă că aceasta ar fi început, de fapt, să spioneze încă din anul 1985, relatează news.ro. În cele din urmă, a fost găsită vinovată de conspiraţie pentru spionaj împotriva Statelor Unite şi condamnată la 25 de ani de închisoare.
Foto: Profimedia
Până să fie arestată, oficialii serviciilor de informaţii americane căutaseră o cârtiţă cubaneză în interiorul guvernului timp de aproape un deceniu. Descoperirea celui care le transmitea informaţii clasificate cubanezilor s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă.
„A fost cu adevărat un ac în carul cu fân", a declarat Pete Lapp, agent FBI ieşit la pensie care, împreună cu partenerul său, Steve McCoy, a făcut parte din echipa care a avut un rol esenţial în dovedirea faptului că Montes era spion cubanez.
Pentru a complica şi mai mult lucrurile, cubanezii au lucrat, la rândul lor, pentru a masca sexul lui Montes sugerând că spionul era un bărbat cu autorizaţii la nivel înalt, ceea ce a lărgit lista de potenţiali suspecți, a povestit Lapp.
„Ar fi fost o sarcină mult mai uşoară dacă am fi ştiut că suntem în căutarea unei femei", a spus el.
Ulterior, s-a dovedit însă că FBI nu căuta doar o femeie, ci şi un oficial de top al serviciilor secrete americane care se ocupa de Cuba şi America Centrală.
Cu Ana Montes, Cuba a jucat un joc de lungă durată. Ea a fost testată pentru a spiona în numele guvernului de la Havana chiar înainte să termine şcoala, iar când s-a alăturat Agenţiei de Informaţii a Pentagonului era era deja „agent recrutat în totalitate de serviciul de informaţii cubanez".
„A făcut o treabă bună, fiind aproape perfectă, tot ceea ce făcea ca analist o ajuta să construiască un zid de securitate în jurul ei", a spus fostul agent FBI.
Ana Montes şi-a croit drum în rândul serviciilor de informaţii americane mai întâi având în portofoliu El Salvador şi Nicaragua, apoi a devenit agent de informaţii de top care studia Cuba. În interiorul agenţiilor, expertiza ei i-a adus porecla de „Regina Cubei". Numai că, timp de aproape 17 ani, ea transmitea totodată unele dintre cele mai secrete informaţii ale SUA către un guvern străin ostil.
„Unul dintre motivele pentru care cred că nu a fost niciodată prinsă a fost faptul că memora în mare parte informaţiile pe care şi le-a însuşit", a declarat Jim Popkin, a cărui carte, „Code Name Blue Wren", prezintă ascensiunea lui Montes în ierarhie şi capturarea ei.
„Avea o slujbă de zi cu zi la care stătea liniştită, era studioasă şi memora cât de mult putea din aceste documente clasificate. Apoi, munca ei de noapte era să se ducă acasă, să le scrie pe un laptop Toshiba, să le cripteze şi să le transmită celui care se ocupa de ele", a detaliat Popkin.
Montes nu a lucrat nici măcar pentru bani în favoarea cubanezilor. Avea să le spună mai târziu oficialilor că a spionat SUA pentru că nu era de acord cu politicile intervenţioniste ale guvernului american în America Centrală şi Cuba.
„Era deosebit de periculoasă, pentru că a furnizat adevăratele identităţi ale agenţilor americani care lucrau în Cuba", a dezvăluit Popkin.
Numai aceste informaţii ar fi putut pune în pericol vieţi, dar Montes a dezvăluit şi existenţa unui satelit invizibil, în valoare de miliarde de dolari, pe care SUA îl folosea pentru a spiona Rusia, China şi Iran.
„Acesta este motivul pentru care oficialii serviciilor de informaţii o numesc unul dintre cei mai dăunători spioni din istoria americană şi, după părerea mea, cea mai dăunătoare femeie spion pe care am avut-o vreodată", spune Jim Popkin.
Nici măcar familia ei nu a știut faptul că aceasta era spioană. Apropiații săi au aflat lucru că Montes era spioană pentru guvernul cubanez în ziua în care a fost arestată.
La câteva ore de la eliberare, acesatsta a precizat că încă se gândeşte la Cuba. Fostul spion care le-a dat bătăi de cap autorităților americane atâta vreme s-a întors în casa ei din Puerto Rico, unde speră să ducă „o existenţă liniştită şi privată".