În virtutea noii legislații, fiecare universitate publică din acest stat din sudul SUA trebuie să permită portul disimulat al unei arme de foc, dar ea poate limita locurile în care aceasta se aplică, potrivit Agerpres.
Universitățile private nu sunt vizate de acest text.
Gregory Fenves, președintele Universității din Texas (UT), unde declanșarea unor împușcături a ucis 14 persoane în 1966, se așteaptă ca măsura să treacă aproape neobservată în campusul universitar din Austin, capitala statului.
"Campusul nostru este sigur", a spus el. "Și cred că așa va și continua să fie".
Opt state americane autorizează portul unei arme disimulate în campusurile universitare, printre care se află Oregon, Colorado și Wisconsin. Iar alte 18 îl interzic în mod categoric.
Trei profesori din UT Austin au contestat decizia în justiție afirmând că dreptul lor la libertatea cuvântului ar fi încălcată din cauza atmosferei de teamă creată de studenți înarmați, care ar afecta exprimarea ideilor.
Într-un editorial publicat recent în ziarul Dallas Morning News, o profesoară de la o universitate publică din Dallas își exprimă îngrijorarea. "Nu mi-e teamă de armele de foc. Mi-e teamă de această asociere: stresul examenelor parțiale, maladia mentală nediagnosticată și posibilitatea de a fi înarmat în incinta unei universități", scrie Seema Yasmin.
Apărătorii legii afirmă că această aprobare asigură o securitate mai bună a studenților și profesorilor, argumentând că un trăgător ar putea fi oprit mai rapid de membri ai publicului înarmați.
Această nouă lege a intrat în vigoare chiar în ziua inaugurării în campusul UT Austin a unei sculpturi în bronz pentru comemorarea victimelor din 1966.
Charles Whitman, fost lunetist al armatei, a ucis atunci 14 persoane în campus, dar este responsabil de moartea a 17 persoane în total. El a fost împușcat după ce trăsese focuri de armă peste 90 de minute.