"Amenințarea unui război planează în continuare asupra noastră — este o realitate. Un război ar putea izbucni în orice moment", a avertizat Poroșenko, într-un discurs rostit, în deschiderea Conferinței internaționale a donatorilor pentru Ucraina.
Adresându-se celor prezenți, președintele ucrainean a mai spus:
"Cu ajutorul dumneavoastră, prin unitatea dumneavoastră va fi găsită o soluție la situația din Donbas".
Ucraina speră să obțină din partea țărilor donatoare circa 2 miliarde de dolari pentru reconstrucția infrastructurii distruse de conflict în Donbas, după cum relatează agenția de presă locală Unian. Poroșenko a cerut, luni, Uniunii Europene să trimită o misiune de menținere a păcii în estul separatist prorus al țării, unde tensiunile rămân ridicate în pofida armistițiului de la 15 februarie, o cerere respinsă de către UE, potrivit AFP.
"Cunoaștem așteptările ucrainene, dar este imposibil de trimis o misiune militară imediat, această chestiune nefiind încă discutată de cele 28 de țări membre ale UE", a explicat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în conferința de presă comună cu Poroșenko și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în finalul summitului Ucraina-UE, luni, la Kiev.
UE nu este pregătită în acest moment decât "să trimită cât mai curând posibil o misiune de evaluare civilă", în zona de conflict pentru a examina "situația umanitară", a indicat Donald Tusk.
Șeful adjunct al comandamentului operațiunilor împotriva rebelilor din estul separatist al Ucrainei, Serghei Galușko, declara, pe 25 aprilie, că Rusia a desfășurat 55.000 de militari de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.
În același timp, SUA au acuzat, săptămâna trecută, Rusia de instalarea unor noi sisteme de apărare antiaeriană în estul Ucrainei și de implicare în pregătirea militară a rebelilor separatiști.
"Este vorba de cea mai mare cantitate de echipament antiaerian rusesc, prezent în estul Ucrainei, din august până în prezent", a afirmat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
În schimb, ministrul rus adjunct de Externe a respins acuzațiile aduse.
"Aceste cuvinte goale și acuzații nu sunt prin nimic documentate", a replicat, marți, ministrul rus adjunct de Externe, Grigori Karasin, adăugând că oficialii SUA nu au nicio confirmare documentată, cu privire la prezența armelor și trupele rusești în partea de sud-est a Ucrainei, potrivit TASS.