Varșovia a semnalat că este gata să primească mai mulți refugiați decât anunțase inițial, adică 2.000 de oameni.
Polonia nu își poate permite să accepte migranți economici, dar trebuie să primească refugiați care fug de război, a spus premierul Ewa Kopacz. "Acceptarea migranților care au fugit pentru a-și salva viețile este datoria noastră", a spus Kopacz.
Șefa guvernului a mai spus că Polonia trebuie să împartă cu Europa responsabilitatea pentru refugiații din Africa și Asia, cu atât mai mult cu cât ar putea să primească un val de refugiați din Ucraina, dacă războiul din Donbass va continua și se va intensifica.
Există disensiuni în Polonia, în condițiile în care atât noul președinte cât și partidul de opoziție, Lege și Justiție, s-au declarat împotriva primirii de refugiați.
Poloniei i-au fost alocați 9.200 de migranți, care se adaugă alți 2.500 alocați în primăvară.
Slovacia și Cehia, vehement împotriva cotelor obligatorii
Slovacia și-a subliniat iarăși opoziția față de cotele obligatorii de refugiați propuse miercuri de Comisia Europeană și susținute de Germania și Franța, notează Reuters.
"Suntem gata să contribuim financiar și cu o prezență militară sau tehnică pentru protejarea granițelor. Cotele sunt însă iraționale și nu rezolvă nimic. Nu trebuie să facem tot ce spun Germania și Franța. Avem propriile idei sau informații și avem dreptul la o opinie", a spus premierul slovac Robert Fico.
Slovacia ar trebui să primească puțin peste 2.000 de refugiați, conform propunerilor Comisiei Europene.
Aceeași poziția a fost susținută și de premierul ceh Bohuslav Sobotka, care a spus miercuri că se opune cotelor obligatorii, în vreme ce este gata să participe la eforturile UE sub alte forme.
Cehiei i-au fost alocați în total în jur de 4.300 de refugiați.
Întâlnire cu ministrul de Externe al Germaniei
Miniștrii de Externe ai țărilor grupului de la Vișegrad - Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, se vor întâlni vineri cu șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier și cu omologul luxemburghez, Jean Asselborn.
Scopul reuniunii este acela de a rezolva diferendul pe tema primirii migranților. Germania, care acceptă un număr mare de refugiați a cerut în mod clar impunerea de cote obligatorii pentru statele membre UE.
Întâlnirea vine cu câteva zile înaintea Consiliului European la nivel de miniștrii de Interne, ce va avea loc pe 14 septembrie.