Conform unui document trimis Consiliului Europei, la care fac referire sursele judiciare citate de Reuters, în baza acordului bilateral dintre Polonia și SUA privind asistența juridică reciprocă, autoritățile de la Varșovia au înaintat celor americane șase cereri pentru a primi raportul integral.
"Prima cerere a fost respinsă, iar la celelalte cinci nu s-a dat niciun răspuns", se menționează în documentul ce mai precizează că oficialii polonezi s-au plâns la întâlnirile cu americanii de lipsa de cooperare a SUA, în această problemă, demersuri care, la fel, au rămas fără urmări.
Mai mult, această chestiune a fost sesizată inclusiv în timpul întâlnirii, de pe 14 aprilie, dintre un responsabil al MAE polonez și Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene.
CEDO a hotărât, anul trecut, în luna iulie, că Polonia trebuie să plătească unui palestinian și unui saudit daune morale în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare, ca urmare a complicității autorităților de la Varșovia în reținerea și torturarea acestora de către serviciile secrete americane, în respectiva închisoare secretă din nordul Poloniei în anii 2002-2003, înainte ca acești suspecți de terorism să fie transferați la baza de la Guantanamo, unde sunt deținuți și în prezent. Guvernul de la Varșovia a înaintat recurs, dar decizia CEDO a fost menținută, astfel că Executivul polonez a fost nevoit în final să se conformeze.
Procurorii polonezi au demarat la rândul lor, în anul 2008, o investigație separată prin care încearcă să determine dacă responsabilii politici au încălcat legea prin autorizarea unor astfel de închisori secrete, pe teritoriul Poloniei. Unii activiști în drepturile omului și avocați ai celor care susțin că au fost deținuți în aceste închisori afirmă că respectivii procurori dispun deja de suficiente dovezi și fără colaborarea Washingtonului, dar investigația trenează din cauza caracterului ei sensibil sub aspect politic, idee respinsă de procurori.
Cât despre poziția oficială a Guvernului de la Varșovia, acesta a afirmat mereu că pe teritoriul Poloniei nu au existat închisori secrete ale CIA, iar dacă totuși au existat autoritățile poloneze nu au știut nimic. Însă, fostul președinte Aleksander Kwasniewski a declarat, în luna decembrie, că a știut de un centru al CIA, dar a crezut că acolo nu sunt prizonieri, ci persoane care cooperau de bună voie cu serviciile secrete americane.