La alegerile prezidenţiale din 30 octombrie participă nouă candidaţi. Șase dintre ei reprezintă partide politice, iar trei sunt independenţi.
Dacă niciunul dintre ei nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin. Cetățenii vor trebui să aleagă între cei doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi în primul tur.
La alegerile de duminică, moldovenii cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi exprime opţiunea în cele 2.081 de secţii de votare de pe teritoriul ţării şi de peste hotare.
Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot
Cu numărul 1 în buletinul de vot, dar cu ştampila "retras", este Marian Lupu.
În dreptul cifrei doi, dar primul dintre cei rămaşi în cursă este candidatul PL, Mihai Ghimpu. Acesta are 64 de ani, s-a născut în satul Coloniţa din municipiul Chişinău şi este deputat în Parlament. A fost şef al Legislativului și a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între 2009 și 2010.
Mihai Ghimpu RĂMÂNE în cursa prezidenţială din Republica Moldova
Urmează candidatul PPEM, Iurie Leancă. S-a născut în Cimişlia, are 52 de ani şi este parlamentar. A fost prim-ministru în 2013 - 2014, iar anterior a deţinut funcţia de ministru de Externe.
Jurnalistul Dumitru Ciubaşenco este următorul în buletinul de vot. A fost redactor-șef al ziarului "Moldavskie Vedomosti", unde a lucrat 14 ani. În 2009 a creat o nouă publicație, "Panorama". În șase ani, Ciubașenco a candidat la diferite funcții din partea a trei formaţiuni diferite, inclusiv pe lista PLDM, condus de Vlad Filat.
Urmează candidatul PAS, Maia Sandu. Are 44 de ani şi este din satul Risipeni, Făleşti. A fost ministru al Educaţiei timp de trei ani. La sfârşitul lui 2015, Maia Sandu s-a desprins de Partidul Liberal Democrat din Moldova al lui Vlad Filat şi și-a lansat propria platformă, care ulterior a devenit partid.
Un alt candidat este socialistul Igor Dodon. Politicianul s-a născut în Sadova, Călăraşi, are 41 de ani şi este deputat. Anterior, a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului.
Următoarea în buletin este Silvia Radu, candidat independent. Ea are 44 de ani şi s-a născut în orașul Hânceşti. De meserie este jurist şi filolog. Silvia Radu și-a început activitatea în sectorul energetic în 1995. Ulterior, în perioada 2008–2015, a condus Gas Natural Fenosa, conform timpul.md.
Un alt candidat independent este Maia Laguta. Ea are 64 de ani şi s-a născut în satul Balatina, raionul Glodeni. Este activistă civică, de meserie fiind economist şi regizor. Este preşedinte al Asociaţiei Obşteşti "Salvgardare" din 2006. Anterior, a participat de două ori la alegerile parlamentare, iar în 2011 a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.
Penultimul în buletin este candidatul din partea Partidului "Dreapta", Ana Guţu. Are 54 de ani şi s-a născut în satul Alexandru Ioan Cuza, Cahul. De meserie este filolog şi deţine funcţia de prim-vicerector la ULIM. Din aprilie 2009 până în 2014 a fost deputat.
Încheie lista fostul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, candidat independent. Are 56 de ani şi s-a născut în Pînzăreni, raionul Făleşti.
Este deputat în Parlament şi membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană. Ghileţchi a fost parlamentar şi în perioada 1998 - 2001.
Unde vor vota cetățenii moldoveni din România
Cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul României în ziua alegerilor prezidențiale din 30 octombrie vor putea vota la Bucureşti la sediul ambasadei şi sediul secţiei consulare, la Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova.
Guvernul României a hotărât şi de această dată să ofere transport gratuit pe cale ferată pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România către şi dinspre secţiile de vot. Cetăţenii Republicii Moldova se pot prezenta la secţiile de votare cu paşaportul, fie valabil sau expirat.
4.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în ziua alegerilor
În jur de 4.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în ziua alegerilor prezidenţiale, 30 octombrie. Oamenii legii vor asigura condiţii de păstrare a materialelor electorale şi vor menţine ordinea publică la secţiile de votare. De asemenea, poliţiştii vor fixa şi vor documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale, în rază de 100 de metri de la localul votării. Cu o zi înainte şi în ziua alegerilor, oamenii legii vor întreprinde măsuri pentru a nu admite agitaţia electorală şi plasarea afişajului electoral.
Inspectoratul General al Poliţiei recomandă cetăţenilor să se comporte adecvat în timpul alegerilor, să evite consumul de alcool şi să nu se implice în conflicte, indiferent de preferinţe sau apartenenţă politică.
Alegătorii nu trebuie să scoată din secţia de votare buletinul de vot sau să refuze să execute dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare şi pe teritoriul aferent.
Dacă alegătorilor li s-a împiedicat exercitarea dreptului electoral sau accesul în localul de votare, aceştia sunt îndemnaţi să sesizeze poliţia. De asemenea, dacă cetăţenii au observat vreun caz de agitaţie electorală în ziua precedentă votării ori în ziua alegerilor, la fel este indicat să apeleze la poliţie.
Retragerea lui Marian Lupu din cursa pentru prezidenţiale
Vineri, Comisia Electorală Centrală a aprobat demersul lui Marian Lupu privind retragerea sa din cursa prezidenţială.
În urma acestei hotărâri, candidatul PDM, Marian Lupu va rămâne pe prima poziţie în buletinul de vot, însă în dreptul acestuia va fi va fi aplicată ştampila "retras". Această ştampilă va fi aplicată de către membrii birourilor electorale din toată ţara.
În urma deciziei Curţii de ApelCEC a anulat hotărârea prin care Marian Lupu a fost înregistrat în calitate de concurent la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.
Totodată, instituţia electorală a abrogat hotărârile aprobate anterior privind acreditarea persoanelor de încredere, dar şi a observatorilor din partea acestui concurent.
Potrivit legislaţiei, un concurent electoral poate să se retragă din cursă cu şapte zile înainte de alegeri. În cazul în care acest termen este depăşit, CEC poate să ia o decizie în acest sens în baza cererii unui candidat doar după ce o instanţă se expune în acest sens.
Marian Lupu a anunțat că se retrage din cursa electorală în favoarea unui candidat proeuropean. Decizia a fost luată la ședința Biroului Executiv al Partidului Democrat. Marian Lupu și-a îndemnat susținătorii să-și dea voturile pentru candidatul proeuropean care are cele mai mari șanse să-l învingă în turul doi pe socialistul Igor Dodon.