China a cerut SUA ''să se retragă de pe marginea prăpastiei'', în timp ce ambasada sa la Washington a dat asigurări că Beijing-ul ''va lupta până la sfârşit'' în orice război comercial cu Statele Unite, după ce preşedintele Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidenţial privind introducerea de tarife vamale care vor viza importuri venite din China în valoare de până la 60 de miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Washingtonul acuză China de furt de proprietate intelectuală, iar Trump va cere Trezoreriei SUA să propună măsuri prin care să fie restricţionate investiţiile chineze în SUA. De asemenea, SUA vor demara o acţiune la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a soluţiona problema practicilor discriminatorii ale Chinei.
În decretul prezidenţial semnat joi de Trump, este inclusă o perioadă de consultări de 30 de zile, care începe după publicarea listei de produse din China care vor fi supuse taxelor vamale.
Amânarea ar oferi timp pentru negocieri cu Beijingul pentru rezolvarea problemelor comerciale legate de investigaţia demarată în august de autorităţile de la Washington legată de presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală de către China, în baza secţiunii 301 a Legii comerţului din 1974.
China înregistrează un excedent comercial de 375 miliarde de dolari pe relaţia cu SUA, iar administraţia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului.
Washingtonul este îngrijorat din cauza sistemului "întreprinderilor mixte" (joint-ventures) impus de Beijing firmelor americane; în schimbul accesului la piaţa chineză, aceste firme ar fi obligate să transmită partenerilor locali o parte din cunoştinţele lor tehnologice.
''China nu doreşte un război comercial, dar nu se teme să se angajeze în unul. China speră că SUA se vor retrage de pe marginea prăpastiei, vor lua decizii prudente şi vor evita escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări'', se arată într-un comunicat al Ministerului Comerţului de la Beijing.
China şi-a arătat disponibilitatea de a recurge la represalii şi a anunţat că ar putea impune taxe suplimentare de până la trei miliarde de dolari la importurile din SUA, inclusiv fructe proaspete, vin şi alune, ca răspuns la mult-criticatele tarife la importurile de oţel şi aluminiu. În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Taxele urmează să intre în vigoare în data de 23 martie.
Pieţele financiare sunt afectate vineri de temerile privind un război comercial între cele mai mari economii globale, investitorii fiind îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor dintre Beijing şi Washington şi a consecinţelor asupra economiei mondiale.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, înregistra vineri un declin de 2,4%, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra un recul de 2,91%, în timp ce indicii Shanghai Composite şi CSI 300 din China au scăzut cu 3,3% şi, respectiv, 3,21%.
Firmele din domeniul tehnologiei, posibilele ţinte ale tarifelor anunţate de SUA, înregistrau cel mai semnificativ declin la bursele din China şi Hong Kong .
Un sub-indice al firmelor din domeniul IT din China a scăzut cu 4,8% vineri, în timp ce companiile IT din Hong Kong, inclusiv
''Pe termen scurt, încrederea investitorilor ar putea fi afectată din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, deşi impactul asupra fundamentelor economiei chineze ar putea fi limitat'', a apreciat Yan Kaiwen, analist la China Fortune Securities.