În scrisoarea sa, Kirill vorbește despre „dialogul între religii”, declaraţii salutate de Vatican, în condiţiile în care de luni de zile nu a mai existat nicio formă de comunicare între suveranul pontif şi patriarhul rus.
Papa Francisc şi-a exprimat de mai multe ori speranţa că va putea vorbi cu Kirill despre modalităţile de instituire a păcii în Ucraina, după declanşarea invaziei ruse în 24 februarie 2022, scrie dpa preluată de Agerpres.
Kirill este un susţinător ferm al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar Papa Francisc a recunoscut că este puţin probabil ca un astfel de dialog să aibă succes.
Pentru moment nu este clar dacă scrisoarea patriarhului rus ar putea reprezenta un semn al detensionării relaţiilor dintre cele două părți.
Potrivit unui comunicat oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill şi-a exprimat „speranţa că în vremurile dificile pe care le trăim, dialogul dintre liderii religioşi poate avea rezultate pozitive”.
De asemenea, el i-a transmis Papei Francisc „urări de sănătate şi linişte sufletească”.
Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul papă latino-american, pe 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, primul papă din ultimele şase secole care a demisionat. Prin cei 10 ani de pontificat, Francisc a depăşit durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. În această perioadă, el a vizitat 60 de state şi teritorii, parcurgând aproape 410.000 km, însă nu s-a întors în Argentina natală, o absenţă care a provocat numeroase speculaţii.