Într-o rezoluție care solicită garanții sporite pentru datele personale ale cetățenilor europeni, membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, cer statelor Uniunii Europene să 'abandoneze orice urmărire' a lui Snowden. Acesta se află în prezent în Rusia, care i-a oferit protecție din 2013.
Țările membre trebuie să împiedice extrădarea lui Edward Snowden, în semn de recunoaștere a statutului său de avertizor de integritate și de apărător internațional al drepturilor omului — susțin eurodeputații în rezoluția adoptată joi.
Edward Snowden a calificat pe contul său de Twitter drept 'extraordinar' votul din PE, pe care l-a apreciat ca fiind 'o mână întinsă de prieteni'.
Rezoluția, care nu are caracter legislativ, fiind doar un mesaj politic, a fost adoptată cu 342 de voturi pentru, 274 voturi contra și 29 de abțineri.
De asemenea, Parlamentul European a salutat recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) de a invalida cadrul juridic (numit 'Safe Harbor') al transferurilor de date personale în scopuri comerciale între UE și SUA, într-un caz în care este implicată compania Facebook.
Pe 6 octombrie, CDEJ a declarat 'invalid' cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.
În plus, europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile din unele țări, în special Franța, Marea Britanie și Olanda, unde au fost adoptate legi care extind capacitățile de supraveghere ale serviciilor de informații.