Cumpărătorii afectaţi de acest scandal, recomandă deputaţii, ar trebui să primească compensaţii financiare din partea constructorilor de automobile implicaţi, potrivit Mediafax.
După izbucnirea scandalului privind emisiile în septembrie 2015, Comisia a aşteptat ca statele membre să efectueze investigaţii şi nu a cerut pentru nicio altă acţiune, iar statele membre nu au penalizat producătorii auto şi nici nu au cerut retragerea maşinilor în discuţie, se arată în comunicatul Parlamentului European.
Comisia Europeană şi autorităţile europene trebuie să îmbunătăţească rapid sistemul de testare şi verificare pentru maşinile noi pe drumurile europene, spun deputaţii în recomandările votate marţi.
Într-un vot separat, deputaţii au modificat şi regulile UE privind ”aprobarea modelului” care să facă testele de mediu şi de siguranţă mai independente, cu o supraveghere mai strictă a maşinilor aflate în circulaţie.
Recomandările nelegislative pentru Comisie şi Consiliu se bazează pe raportul final al comisiei de anchetă privind măsurarea emisiilor în sectorul auto.