Parlamentul statului Victoria a votat propunerea legislativă a eutanasierii sau moartea voluntară asistată, notează news.com.au.
După mai mult de 100 de ore de dezbatere, legea a reușit să treacă de Parlament în sfârșit, deoarece anterior această propunere legislativă a fost respinsă.
Odată ce va primi și consimțământul regal, va deveni lege și va intra în vigoare din 2019.
Care sunt reglementările în statele din Europa?
Belgia este prima țară din lume care, în 2014, a legalizat eutanasierea minorilor, „cu boli incurabile” și având „suferințe insuportabile”. Pentru maturi, eutanasia era legală din 2002.
Olanda este prima țară din lume care a legalizat, în 2001, „eutanasia activă” (prin administrarea unui medicament letal). Este necesar avizul unui medic, care să certifice că nu există altă soluție pentru pacient și că suferința „este insuportabilă și fără perspective de ameliorare”. Este nevoie și de avizul unui al doilea medic.
Luxemburgul a legalizat eutanasia în 2009. Aceasta este interzisă minorilor. Este nevoie de o cerere scrisă a pacientului.
Elveția a legalizat atât eutanasia pasivă (întreruperea dispozitivelor de menținere artificială în viață) cât și cea activă (administrarea de substanțe letale). Mai mult, Elveția a legalizat și sinuciderea asistată (pacientul își ia singur, sub supraveghere medicală, doza letală).
Suedia a legalizat în 2010 eutanasia pasivă. În Germania și Austria, eutanasia pasivă este tolerată, dacă pacientul a făcut o cerere. Marea Britanie a legalizat, în 2002, eutanasia în anumite cazuri strict definite. Din 2010, legile sunt mai permisive pentru un cadru medical care asistă eutanasierea unui pacient.