Germania a construit pentru Rusia o unitate high-tech pentru antrenament militar, Franta a trimis elicoptere avansate de transport, iar Italia a realizat vehicule maritime, potrivit The Washington Post.
Acum, Franta este gata sa invite 400 de marinari rusi pentru instruire pe noua nava ce trebuie sa ia drumul Rusiei. Franta a refuzat sa anuleze contractul privind construirea a doua portavioane din clasa Mistral pentru Moscova, in valoare de 1,7 miliarde de dolari, in ciuda anexarii Crimeei de catre Rusia.
Astfel, liderii europeni au incercat sa-si protejeze industriile de aparare, concomitent cu aplicarea unor sanctiuni impotriva a numerosi oameni de afaceri si companii rusesti.
"Executam contractul (cu Rusia - n.red.) in deplina legalitate, deoarece nu suntem la aceste nivel al sanctiunilor", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande.
In urma cu doar cativa ani, armata Rusiei nu a cumparat, aproape niciodata, echipament militar din afara blocului sovietic. Chiar si astazi, Rusia a ramas un exportator major de arme.
Desi cifrele precise ale contractelor militare sunt secrete, Franta se pare ca este partenerul cel mai important pentru Rusia, apreciaza analistii.
Germania, Italia si Cehia au fost implicate in vanzarea de echipamente militare in Rusia, in ultimii ani, potrivit Stockholm Peace Research Institute (SIPRI).