Papa Francisc a lansat miercuri un apel la "respectarea" lăcaşurilor religioase în Ucraina, menţionând că o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPT), subordonată Patriarhiei Moscovei, se confruntă cu evacuarea.
Papa Francisc a lansat un apel către „părţile beligerante” în războiul din Ucraina „să respecte lăcaşurile religioase" şi a lăudat persoanele care îşi dedică viaţa rugăciunii, "indiferent de confesiune". Suveranul Pontif s-a referit în special la mănăstirea Pecerska Lavra, cea mai importantă mânăstire ortodoxă din Kiev, care a fost somată de autoritățile ucrainene pentru evacuare.
Papa a făcut aceste remarci în timpul discursului său săptămânal în faţa mulţimii de credincioşi adunată în Piaţa Sfântul Petru. Într-o aparentă greşeală, el s-a referit la "călugăriţele" mănăstirii din Kiev, care găzduieşte de fapt călugări ortodocşi.
Autorităţile ucrainene au dat UPT termen până la 29 martie să îşi părăsească sediul din complexul istoric Pecerska Lavra din Kiev, în cea mai recentă acţiune împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este prorusă şi colaborează cu Moscova.
Săptămâna trecută, pe 10 martie, oficialii ucraineni au cerut evacuarea unei mânăstiri din Kiev, unde se află sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPT), ce recunoaște autoritatea patriarhului Moscovei. Administrația de la Kiev a luat această decizie motivând că UPT este prorusă și colaborează cu Moscova. Se știe, în același timp, și sprijinul ferm și necondiționat acordat de patriarhul Kirill pentru invazia Rusiei în Ucraina, fiind un susținător fervent al lui Vladimir Putin, mai scrie Reuters.
O zi mai târziu după decizia Kievului, la 11 martie, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse - patriarhul Kirill i-a cerut papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să pună capăt represaliilor sale împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliată Patriarhiei Ruse.
Guvernul de la Kiev a anunțat că nu a mai prelungit contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev - numită Lavra Superioară, ce a expirat de la 1 ianuarie. Apoi, guvernul a anunțat că va rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al bisericii afiliate la ruși pentru partea rămasă, Lavra inferioară, din 29 martie. Biserica sprijinită de Rusia a susținut că rezilierea contractului de închiriere a fost ilegală. Iar mitropolitul Lavra Pecerska - Pablo Lebid a anunțat de marți că nu va părăsi lăcașul. Starețul Lebid este cunoscut pentru opiniile sale proruse, el fiind în trecut și deputat din partea Partidului Regiunilor al fostului președinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Lebid a declarat și că „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.
Prigoana din Ucraina reclamată de clericii acuzați de Kiev că ar fi proruși a început la sfârșitul anului trecut, la peste 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat din octombrie 2022 percheziţii în bisericile din cadrul UPT şi a impus sancţiuni împotriva unor episcopi şi susţinători financiari ai săi şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.
Responsabilii Bisericii Ortodoxe Ucrainene afirmă că aceasta şi milioanele sale de credincioşi sunt victime ale unei „vânători de vrăjitoare”, scrie Reuters, potrivit agerpres.ro.
Ortodoxia este principala credinţă în Ucraina, iar UPT, afiliată Patriarhiei Moscovei, se află în competiţie pentru credincioşi cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autonomă şi fondată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018, când a obţinut autocefalia. Această biserică independentă de Moscova s-a extins şi a crescut în importanţă după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, mai notează Reuters.