"Ordonanța de urgență emisă de autoritățile de la București reprezintă un regres pentru statul de drept în România, cu potențial de a submina progresele făcute de procurorii și judecătorii români în combaterea corupției", a declarat președintele Comitetului pentru economie și mediu al Adunării Parlamentare a OSCE. "Eforturile anticorupție trebuie întărite, nu slăbite, iar în acest scop îndemn guvernul român să abroge această ordonanță controversată", a menționat Nilza Sena.
Aceasta notează că Adunarea Parlamentară a OSCE a lansat apeluri repetate pentru intensificarea eforturilor țărilor membre de a combate corupția și a consolida statul de drept.
În cea mai recentă declarație, adoptată la sesiunea anuală din iulie 2016 de la Tbilisi, Adunarea Parlamentară a chemat la "responsabilitate democratică și juridică pentru a combate corupția și a asigura o mai mare integritate politică", și a subliniat că fenomenul corupției contribuie la amenințări globale "precum terorismul, criminalitatea organizată transnațională, ca și la activități economice ilicite", se mai arată în comunicatul OSCE.