Matthew Festing, liderul Ordinului Cavalerilor de la Malta, a renunțat la înalta funcție după ce papa Francisc i-a cerut acest lucru, a anunțat un purtător de cuvânt al organizației.
Decizia, neobișnuită pentru un Mare Maestru care își păstrează funcția pe viață, vine în urma unui scandal de amploare care a implicat și Vaticanul.
Disputa a început după ce un important membru al Ordinului, Marele Cancelar Albrecht Freiherr von Boeselager, a fost demis în decembrie pentru că a permis distribuirea de prezervative în cadrul unor proiecte de caritate finanțate de organizație.
În replică, Von Boeselager a cerut intervenția Vaticanului, care a înființat o comisie de analiză a cazului, spre nemulțumirea Marelui Maestru, Matthew Festing, care a acuzat o încălcare a suveranității Ordinului.
Conflictul dintre cele două instituții, unele dintre cele mai vechi din lume, s-a sfârșit prost pentru Marele Maestru.
Biserica nu acceptă folosirea de prezervative ca metodă de contracepție și încurajează abstinența și monogamia ca metodă de stopare a răspândirii HIV.
Von Boeselager s-a apărat precizând că a oprit două programe de caritate când a aflat de distribuirea prezervativelor, dar că a permis funcționarea unui al treilea program deoarece oferea servicii medicale de bază pentru săraci.
Von Boeselager și susținătorii săi spun în același timp că problema prezervativelor nu a fost decât un bun pretext pentru Marele Maestru și aliatul său, cardinalul Raymond Leo Burke, un conservator care îl acuză pe papa Francisc de prea mult liberalism, să își crească puterea.
Membrii Ordinului Cavalerilor de la Malta nu sunt clerici, dar depun un jurământ de castitate, sărăcie și supunere față de papă.
Instituția are 13.500 de membri, 25.000 de angajați și 80.000 de voluntari în întreaga lume.
Ordinul a fost înființat în secolul XI, cu scopul de a oferi protecție și îngrijire medicală pelerinilor care mergeau la Ierusalim. Organizația are relații diplomatice cu peste 10 de state.