"Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretaruui general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk.
Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.
În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina în cazul în care refuză să se convertească, în opinia sa.
Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.
Jihadiştii din cadrul SI au revendicat, într-un număr recent al revistei lor Dabiq, vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice.
O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerate de către jihadişti ca "adoratoare a diavolului".
Ivan Simonovici a putut să asculte aproximativ 30 de etnici yazidi care i-au vorbit despre experienţele lor dureroase, inclusiv despre execuţia unui grup de etnici yazidi care se adunase într-o şcoală şi care refuza să se convertească.
Mii de etnici yazidi s-au retras în munţi, în apropiere de Sinjar, bastionul lor, timp de mai multe zile, în august, în timp ce alţii erau masacraţi, iar soarta a sute de femei şi copii devenea nesigură.
Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a anunţat la începutul lui octombrie, într-un raport, că femei yazidi au fost răpite, supuse unor agresiuni sexuale ori vândute şi cumpărate de combatanţi SI.
"Răpirea şi agresarea sistematică a unor civili yazidi pot fi asimilate unor crime împotriva umanităţii", sublinia HRW într-un comunicat.