În raportul ONU sunt enumerate "numeroase exemple specifice de crime, tortură, bătăi, răpiri, acţiuni ţintite de intimidare şi câteva cazuri de hărţuire sexuală, cea mai mare parte comise de către grupări antiguvernamentale bine organizate şi bine înarmate în estul ţării".
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat persoane care dispun de o influenţă asupra grupărilor armate din estul Ucrainei "să facă tot posibilul pentru a opri aceste persoane, care par hotărâte să destrame ţara".
Documentul, care acoperă perioada 2 aprilie-6 mai, denunţă totodată "hărţuiri" şi "persecuţii" vizând tătarii din Crimeea, o minoritate musulmană din peninsula ucraineană, anexată în martie de către Rusia.
Tătarii se confruntă cu numeroase probleme, ca "libertatea de mişcare, cazuri de hărţuire fizică, restricţii impuse presei, temeri de persecuţii religioase vizând musulmanii practicanţi şi ameninţarea procurorului Crimeei (...) de a pune capăt activităţii Parlamentului tătarilor din Crimeea", se subliniază în text.
"Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea - majoritatea tătari - au fost deplasate în interiorul (Crimeei) sau în alte părţi ale Ucrainei", se arată în raport.