Rezoluția, fără caracter coercitiv, a fost adoptată cu 116 voturi pentru, 20 împotrivă și 53 de abțineri din cele 193 de țări membre ale Adunării Generale. Documentul, susținut de 62 de state, cere, de asemenea, Consiliului de Securitate să ia în considerare adoptarea de sancțiuni, țintite împotriva liderilor nord-coreeni pentru represiunea pe care o desfășoară în țară.
Mai exact, rezoluția se bazează pe un raport, din februarie, al unei comisii de anchetă a ONU, care detalia numeroasele abuzuri din Coreea de Nord — închiderea deținuților în lagăre, tortură sistematică, înfometare și crime 'fără egal în lumea contemporană', comparabile cu atrocitățile regimului nazist.
Votul sporește presiunea politică asupra Coreii de Nord, dar este unul simbolic.
"Delegația noastră respinge ferm rezoluția. Este produsul unui complot politic", a declarat ambasadorul Coreii de Nord la ONU, Ja Song Nam.
Totodată, Ja Song Nam a afirmat că Phenianul este deschis la "dialog și cooperare în domeniul drepturilor omului", însă a spus că această chestiune nu trebuie folosită ca un instrument, pentru a determina o schimbare de regim.
Mai multe pe Agerpres.