"Am evocat în întâlnirea cu premierul României și cu reprezentanții guvernului, dar și cu președintele PNL, problema Schengen. Eu cred că excluderea României și Bulgariei din sistemul Schengen este o discriminare inacceptabilă. Nu există niciun motiv obiectiv în acest sens. Din contră! Sistemul însuși este unul pus la îndoială de cetățenii europeni, care se simt tot mai puțin protejați în urma atentatelor care au avut loc la Paris și nu numai", a explicat Malosse.
Totodată, oficialul european s-a referit și la lipsa unei politici cu adevărat comune în interiorul Uniunii, dar și al spațiului Schengen, cu privire la imigrație. În opinia sa, din această cauză au loc drame umanitare inacceptabile, cu cetățeni care fug din țările aflate în război, iar Italia, Grecia, Malta și Spania au fost lăsate singure să se lupte cu această problemă.
Potrivit lui Malosse, trebuie să se întărească sistemul Schengen, cooperarea între sistemele de Poliție din satele membre, între serviciile de siguranță, pentru că acolo este de fapt problema. În opinia sa, oamenii politici, membri ai guvernelor, preferă să satisfacă opinia publică din țările lor, să arate cu degetul către România și Bulgaria și să își asigure continuitatea la putere.
"Avem de-a face cu o discriminare scandaloasă a României și Bulgariei", a menționat Henri Malosse.
Mai mult, el a catalogat drept "o glumă" justificarea menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen din cauza corupției.
"Asta este o glumă. Corupție este aproape peste tot. Nu văd nicio legătură. Sunt doar niște argumente ale oamenilor politici în căutarea unui țap ispășitor, în loc să găsească o soluție pentru adevăratele probleme", a precizat reprezentantul CESE.
Pe de altă parte, Henri Malosse a subliniat că nu există cooperarea necesară nici între țările din interiorul sistemului.
"Mie dacă mâine mi se fură pașaportul în Franța, autoritățile franceze nu vor comunica, din motive de reglementare, numărul pașaportului meu Belgiei, spre exemplu. Deci pașaportul meu va putea fi folosit de către cineva care vrea să zboare de la Bruxelles în Turcia sau către altă destinație. Deci nu există această cooperare între țările membre Schengen", a mai spus Henri Malosse.
Președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Henri Malosse, se află, în intervalul 15-18 aprilie, în România. Agenda vizitei a inclus întâlniri cu primul ministru și președintele țării, dar și cu reprezentanți ai societății civile — asociații patronale, sindicate, asociații studențești, ONG-uri, mass-media și bloggeri.