"Este important să adoptăm noi sancţiuni pentru a determina Rusia să înţeleagă că acţiunile de destabilizare care se desfăşoară în Ucraina trebuie să înceteze", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă susţinută în Malaysia.
Grupul Celor Şapte state puternic industrializate (G7) a decis sâmbătă să extindă sancţiunile vizând Moscova, în contextul intensificării tensiunilor în estul separatist al Ucrainei, unde rebeli deţineau în continuare, duminică, o echipă de observatori militari internaţionali.
Potrivit unui oficial american, "fiecare stat va stabili ce sancţiuni ţintite vrea să impună". "Sancţiunile americane ar putea interveni încă de luni", a precizat el.
Ambasadorii statelor membre UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, "în vederea adoptării unei liste suplimentare cu sancţiuni în «faza a doua»", ca de exemplu blocarea unor active şi impunerea unor interdicţii de călătorie.
"Atât timp cât Rusia va urma calea provocărilor, în loc să încerce să rezolve această problemă prin mijloace paşnice şi (să favorizeze) o dezescaladare, vor exista consecinţe, iar aceste consecinţe vor fi tot mai importante", a avertizat Obama.
Rusia, pe care Kievul şi Occidentul o acuză că alimentează tulburările din Ucraina, a masat până la 40.000 de militari la frontiera sa de vest, unde efectuează, de câteva zile, "manevre".
"Nu excludem o intervenţie militară rusă în Ucraina, în zilele următoare", le-a spus jurnaliştilor un diplomat occidental.
Statele Unite şi Ucraina au acuzat Moscova - care dezminte - că a pătruns în mai multe rânduri în spaţiul aerian ucrainean, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu scopul de a "provoca un război".
În faţa acestor evenimente, premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a decis să-şi scurteze o vizită la Roma.
În schimb, Moscova cere părţii adverse să facă anumite gesturi.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a subliniat, într-o convorbire la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry, asupra "necesităţii unor măsuri urgente pentru o dezescaladare", în primul rând suspendarea operaţiunilor militare împotriva rebelilor. Kievul afirmă că este vorba despre o operaţiune "antiteroristă".
La rândul său, Washingtonul cere Moscovei să garanteze securitatea observatorilor OSCE reţinuţi de către separatişti proruşi la Slaviansk, în estul Ucrainei, pe care-i acuză că sunt "spioni NATO" şi pe care i-a prezentat duminică drept "prizonieri de război".
Rusia a promis să "adopte toate măsurile posibile" pentru eliberarea lor.