Viktor Orban s-a arătat la 25 de ani interesat de dezvoltarea societăţii civile, manifestându-se astfel contrar autoritarismului pe care îl pune în aplicare în prezent în Ungaria, relatează L’Express.
Potrivit publicaţiei citate, Orban i-a trimis lui Soros o scrisoare de intenţie şi un CV pentru a-l convinge să-i ofere o bursă de studiu în străinătate.
Scrisoarea de intenţie se întinde pe câteva pagini şi datează din 30 decembrie 1988.
Orban îşi manifestă dorinţa de a studia ştiinţe politice la Oxford şi de a se întâlni cu experţi în societatea civilă.
„În Europa Centrală şi de Est asistăm la o formă de tranziţie de la dictatură la democraţie. Una dintre principalele consecinţe ale acestei tranziţii poate fi renaşterea societăţii civile“, scrie tânărul Orban.
„În Ungaria, tot ce se ştie despre societatea civilă provine din Hegel şi Marx. Sunt curios să văd modul în care este abordată în tradiţia engleză liberală. Ar fi foarte important să mă întâlnesc cu experţi cunoscuţi la Oxford “, insistă actualul premier ungar.
Apelul lui Orban nu a fost în zadar. A primit o bursă de aproximativ 10.000 de dolari pentru o perioadă de nouă luni şi a plecat în Aglia în septembrie 1989. S-a întors în Ungaria după numai patru luni, în ianuarie 1990, în scopul de a participa la primele alegeri legislative libere. A devenit deputat în primăvara aceluiaşi an, la aproape 27 de ani.
În pofida discursului anti-Soros din prezent, Viktor Orban s-a bucurat la începuturile sale de politician de sprijinul financiar al acestui multimiliardar evreu născut în Ungaria şi emigrat în Statele Unite. Fidesz, partidul lui Orban, ar fi primit, în perioada 1988-1990, peste 500.000 de dolari din partea lui Soros, bani oferiţi sub formă de subvenţii şi material informatic, notează L’Express.
Conservator convins, Viktor Orban îl acuză pe George Soros că vrea să invadeze Ungaria cu migranţi şi să-i distrugă tradiţiile.
Sursa: Adevărul