Potrivit New York Times, zeci de companii, printre care NSO Group şi Cellebrite din Israel, Finfisher din Germania şi Hacking Team din Italia, vând instrumente de spionaj digitale pentru diverse guverne, preluat de Mediafax.ro.
În ultimii cinci ani, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului în Emiratele Arabe Unite, a fost închis şi concediat de la locul de muncă, paşaportul său a fost confiscat, maşina furată, e-mailul spart, iar din contul său bancar au fost sustraşi 140.000 de dolari. De asemenea, a fost bătut, de două ori, în aceeaşi săptămână.
În anul 2011, în timpul revoltelor din lumea arabă, Mansoor a fost arestat, fiind acuzat de insultarea liderilor Emiratelor Arabe Unite, însă a fost rapid eliberat în urma presiunii internaţionale. Împreună cu alte persoane, acesta a cerut dreptul la vot universal.
Bill Marczak, cercetător principal la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto, care se ocupă cu urmărirea modului de răspândire a programelor spion în întreaga lume, a declarat că "Orice guvern care vrea programe de tip spyware fie îl va cumpăra direct sau poate angaja pe cineva să-l dezvolte pentru el. Iar când observăm că şi cele mai sărace state au programe de tip spyware, este clar banii nu mai sunt o barieră."