Problema este, scrie ziarul american, că după 11 ani la putere, Angela Merkel este obosită, și asediată, aparent din toate direcțiile.
Doamna Merkel rebuie să apere Europa de o Rusie renăscută, care promovează brandul democrației neliberale prin susținerea partidelor de extremă dreapta pe întregul continent și aprinderea flăcărilor populismului.
Cu dl. Trump ca admirator deschis al lui Vladimir Putin, chiar și menținerea sancțiunilor economice impuse Moscovei va fi o provocare.
Pe de altă parte, o Europă tot mai divizată caută în Germania răspunsurile la multele sale probleme: creșterea economică anemică, fluxul continuu de refugiați, electoratele tot mai furioase și naționaliste.
Italia și Spania sunt fragile din punct de vedere politic, Austria, și-ar putea alege un președinte din dreapta dură. Iar doamna Merkel se confruntă cu negocieri dificile cu Marea Britanie, privind Brexitul.
Și, cum domnul Trump pledează pentru "America First" și pune la îndoială valoarea alianței NATO, există o presiune suplimentară asupra Germaniei să își asume un rol mai important în securitatea europeană - întotdeauna o chestiune delicată, notează NYT.