Campania de scoatere din uz a armelor de foc a început în Noua Zeelandă pe 13 iulie, iar rezultatele sunt excelente. Puşti semi-automate, pistoale şi diverse alte dispozitive au fost predate de către proprietari, care au fost despăgubiţi cu până la 95 la sută din valoarea armelor.
Aproximativ 13.000 de astfel de arme au fost declarate în mod oficial de posesorii lor. Dar problema autorităţilor este că nimeni nu ştie cu exactitate câte asemenea arme sunt deţinute în mod ilegal.
Deşi mulţi dintre ei nu au fost de acord, posesorii armelor de foc nu au avut de ales pentru că puştile au fost scoase în afara legii.
Dacă nu se supun, riscă până la 5 ani de închisoare. Cred că este un preţ foarte mare de plătit pentru a păstra ceva declarat ilegal, iar toţi ştiu asta.
Noua legislaţie prevede că neo-zeelandezii au timp până la 20 decembrie să predea armele care au fost declarate interzise.
"Schimbarea de legislaţie nu înseamnă că posesorii acestor arme de foc sunt oameni răi, ei sunt neo-zeelandezi buni. Totul se reduce la faptul că noi îi încurajăm să ia parte la acest proces într-o perioadă de şase luni, astfel încât să onorăm intenţia pentru care a fost propusă legislaţia.", spune Mike Johnson, poliţist Noua Zeelandă.
În total, guvernul local a alocat fonduri de 140 de milioane de dolari pentru această campanie. Proiectul a fost lansat după ce un bărbat a deschis focul în martie împotriva credincioşilor din două moschei şi i-a ucis pe 51 dintre aceştia.