Armata rusă pregăteşte o operaţiune de „evacuare” forţată şi „urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei.
„Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze”, au declarat sursele citate, potrivit agențiilor de presă locale, relatează EFE.
Autobuzele sunt deja pregătite de Rusia pentru a muta locuitorii, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean
„Se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea, teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014. În principiu, evacuarea trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, susțin cei din rezistența ucraineană.
Potrivit agenţiei locale Ukrinform, prin aceste măsuri se încearcă o creştere a presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.
În particular, „invadatorii ruşi au anunţat că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja circa 200” din această zonă, susține Ukrinform.
Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.
În ciuda faptului că Moscova consideră aceste regiuni - situate în sudul şi estul Ucrainei - drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu.
În acelaşi timp, Centrul Naţional de Rezistenţă a amintit că ruşii au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi plecau către teritoriile controlate de Ucraina.
Centrala nucleară Zaporojie, în prezent deconectată de la reţeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională, începând din a doua săptămână a invaziei ruse, pe 4 martie. Centrala a fost atacată în mai multe rânduri în cadrul unor ofensive pentru care ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, aminteşte EFE, potrivit agerpres.ro.