"Sunt chiar jenat să explic absurditatea unei astfel de logici", a declarat șeful diplomației ruse, într-o conferință de presă, adăugând că aceste interdicții vizează personalități care au "susținut activ lovitura de stat" în Ucraina, așa cum numește Moscova schimbarea de regim produsă în februarie 2014 la Kiev.
Lavrov a estimat că măsurile decretate de Moscova sunt "proporționale și chiar de mai mică amploare față de sancțiunile unilaterale ale UE". "Aceste sancțiuni vizează personalități care au sprijinit în mod activ lovitura de stat, în urma căreia rușii din Ucraina au suferit persecuții și discriminări", a adăugat el.
Kremlinul s-a declarat anterior surprins de reacția în urma publicării listei cu personalități europene cărora le-a fost refuzată intrarea în Rusia. "Desigur, avem dificultăți în a înțelege o astfel de reacție", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de TASS.
Fostul ministru de Externe și ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, liderul PMP, Eugen Tomac, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Tiberiu Liviu Chondon și directorul general adjunct al companiei de stat Transgaz, Gheorghe Hațegan, au fost declarați indezirabili pe teritoriul Rusiei.
Citește AICI reacțiile românilor incluși pe lista neagră
Moscova nu exclude posibilitatea de a extinde această listă neagră cu personalități europene, a indicat luni Maria Zaharova, șef adjunct al serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, într-o declarație pentru postul de radio Russkaia slujba novostei. O astfel de decizie va fi luată în cazul în care SUA și UE vor extinde măsurile restrictive împotriva unor cetățeni ai Federației Ruse, a specificat ea.
Mai multe țări membre UE, între care Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie au criticat dur această listă încă de vineri, decisă ca ripostă la o măsură similară a UE.
În total, 89 de nume de persoane, între care foști șefi de guvern, înalți responsabili din domeniul apărării și parlamentari, voci critice la adresa politicii Rusiei figurează pe această listă, transmisă vineri de Moscova ambasadelor.
Moscova nu a făcut publică existența acestei liste înainte ca persoanele vizate și diplomați europeni să fi dezvăluit conținutul acesteia.
"Noi nu am vrut să urmăm exemplul prost al UE și să angajăm o campanie răsunătoare dezvăluind aceste nume, așa cum a făcut Bruxellesul", a explicat Lavrov, subliniind că Moscova nu a căutat "să provoace scandal".
Uniunea Europeană, prin vocea unuia din purtătorii săi de cuvânt, a denunțat sâmbătă această măsură luată de Moscova, calificând-o drept "total arbitrară și nejustificată".